Ankara’nın şartları PYD ve Gülen
Haber Merkezi – Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, ABD’de görevi devralacak Trump yönetimiyle ilişkilerin seyrini Fetullah Gülen’in iadesi ve PYD politikasının belirleyeceğini söyledi.
Yıldırım, anayasa değişikliğinde ikinci tur oylama devam ederken TBMM’de bir grup gazeteci ile biraraya geldi.
“Referandum süreci ve ondan sonraki süreçte ne olacak meselesi aleyhimize çok kullanılıyor” diyen Yıldırım şunları söyledi:
“Bu algı operasyonunu da maalesef FETÖ ve PKK'nın uzantıları ağırlık olarak yapıyorlar. Bunlara karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. Ama bütün bunlara rağmen, Türk ekonomisi bir çok ülkenin ekonomisinden daha sağlam.
“Bu şartları kullananlar var. Sistematik, maksatlı operasyon çekmeye çalışanlar FETÖ'cüler ve PKK'lılar. 'Türkiye'de güvenlik yok, Türkiye'de hukuk devleti ilkelerinde sapma var, şu var, bu var, bunlarla ilgili Türkiye'ye gitmeyin, gelmeyin, yatırım yapmayın, giderseniz başınıza şu gelir, bu gelir' gibi algı...”
Yıldırım’ın sözlerinden öne çıkan başıklar şöyle:
Trump yönetimiyle ilişkiler
“Bekleyelim vaziyeti görelim. Ama verdiği mesajlardan Amerikan yönetiminin son dönemlerde Suriye ve Irak politikalarındaki olumsuz tutumunu değişeceğini düşünüyorum. Zaten beğenmediğini, uygulanan Amerikan politikalarının bölgede varlığını etkisizleştirdini falan söylüyor. Bu bölgedeki gelecek politikalarda Türkiye ile daha fazla yakın çalışacaklarını ifade ediyor. Bunlar güzel şeyler.”
“Doğrusu yeni Amerikan yönetiminin Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için somut üç adım atması lazım.
Birincisi ilişkilerimizi olumsuz bir noktaya getiren FETÖ terör örgütünün başının bize iade edilmesi lâzım. Bunun için hukuki süreci hızlandırması lazım. İkincisi, özellikle PYD - YPG ile işbirliğini, onlara silah desteği vermeyi bırakması lâzım. Çünkü bir terör örgütü ile başka bir terör örgütü yok edilemez. Çok yanlış bir iştir. Ciddi devletlere uyan bir iş değildir.”
“ABD’nin ikna etmesi lazım”
“Burada bölgede terörle mücadele yapacaksa -ki istiyor, yapıyor- yanlış muhataplarla bunu yapmaması lâzım, Türkiye ile yapması lâzım. Esasen yeni yönetimin de bu düşüncede olduğunu işitiyoruz. Üçüncü yapması gereken şey, Türk halkının Amerika hakkında çok olumsuz bir algısı var. 15 Temmuz darbesi ile de artık derinleşen bu olumsuz algıyı düzeltecek gözle görülür adımlar atmasını bekliyoruz.
PYD konusunda söylenecek gökkubbede ne kadar söz varsa söyledik. Kimsenin 'Biz bunu bilmiyorduk' diyecek bir hali yok. Son zamanlarda Fırat Kalkanı ve DEAŞ ile mücadele konusunda daha olumlu yaklaşılıyor. Suriye'de Türkiye - Rusya kısmen İran'ın aldığı inisiyatifi de destekliyorlar ve sisteme etkin katılmak istiyorlar. Bu da güzel bir şey.
Yani şu anda orada biz Rusya ile kapsamlı bir askeri angajman sayılabilecek bir anlaşma yaptık askerler arasında. Herhangi bir tatsız olay yaşanmasın diye. Onlar karşılıklı hava harekatlarını koordinasyon içerisinde yapacaklar. Benzer şekilde de Amerika ve diğer koalisyon unsurlarıyla da bu çalışma yapılıyor.”