TGC Başkanı Olcayto: Bu yasa Türkiye'de var olan yasakları daha da artıracak

18-10-2022
Rûdaw
Foto: Video alıntısı / Rûdaw
Foto: Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Sansür Basın Kanunu Dezenformasyonla Mücadele Yasası TGS
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkiye'de yeni basın kanunu düzenlemesi Meclis Genel Kurulunda geçtiğimiz günlerde oylanarak yürürlüğe girdi.

Yasanın en tartışılan maddesi 29’uncu madde. “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” şeklinde bir suç düzenlemesine gidildi ve bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Yasa başta CHP olmak üzere muhalefet partileri ve basın meslek örgütleri tarafından sert şekilde eleştiriliyor.

Yasa henüz tasarı aşamasındayken şiddetle karşı çıkıldı ancak muhalefetin ve basın örgütlerinin itirazlarına rağmen söz konusu tasarı yasalaştı.

CHP bugün özellikle 29’uncu maddenin yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Basın meslek örgütleri de 29’uncu maddeden dolayı çok endişeli. Bu maddenin çok sesliliğe karşı büyük bir darbe olduğunu vurguluyorlar.

Rûdaw canlı yayınına katılarak yasayı değerlendiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, “Bu yasa dezenformasyonu önlemek bir yana ortalığı daha da karıştıracak. Türkiye'de var olan yasakları daha da artıracak. Ve ancak bilgiyi normal yollardan değil sosyal medyadan alan bir grup artık sosyal medyaya ulaşamayacak. Neden ulaşamayacak; çünkü sosyal medyaya ulaştığında kendisine bir otosansür koyacak. Acaba bunu yaparsan bu asansöre girer mi” diye konuştu.

“Artık tek seslilik var”

Muhalefet partilerinin tasarıya karşı güçlü ve ortak bir ses çıkaramadığını ifade eden Turgay Olcayto, “Benim şaşırdığım siyasi partilerin bu konuda ortak bir görüşe varamamaları. Tam tersine sansürü adeta desteklemeleri. Ve muhalefet acaba, yarın iktidara gelirsek bu bizim de işimize yarar diye mi düşünüyor? Doğrusu çok yanlış bir tutum. Biz meslek örgütleri olarak dezenformasyon değil de sansür yasası diye niteledik ve başından beri ‘sansüre hayır’ diye uğraşıyoruz. Meslek örgütleri hem Ankara'da hem İstanbul'da toplantılar yaptı, çağrıda bulundu ama çağrıya kulakları tıkalıydı. Dolayısıyla bu sansür yasasıyla Türkiye'de çok seslilik ortadan kayboldu. Artık tek seslilik var. İktidar ne derse onun yayınlanacağı bir ortam ortaya çıkıyor. Türkiye'de zaten demokrasi yok; fakat demokrasi oyununun da adeta bittiğini ilan ediyorlar” dedi.

“Şimdi her yazar yazısını yayınlamadan önce 3 kere düşünecek”

TGC Başkanı Olcayto, yasanın en olumsuz sonucunun otosansür olacağını ifade ederek şöyle devam etti:

“Türkiye'de zaten kısıtlı olarak gazetecilik yapılabiliyor ve halkın haber alma hakkı tamamen kısıtlanmış durumda. Bu yasa ile beraber asıl önemli olan otosansürün yerleşmesi olacak. Şimdi her yazar yazısını yayınlamadan önce 3 kere düşünecek, karikatürist karikatürünü çizmeden önce düşünecek. Böyle bir ortam çıkıyor ortaya. Bu konuda Türkiye'nin soluk alması zorlaşıyor. Çok seslilik ortadan kalkınca nasıl bir ülke haline geleceğiz onu düşünmeye başlıyoruz. Biz meslek örgütleri olarak Türkiye'nin aydın toplumunu bir araya getirerek hep beraber bu yasaya karşı duruşumuza sürdüreceğiz. Anayasa Mahkemesine götürülebilir, hukukçular onunla uğraşıyorlar. Biz dik durmaya devam edeceğiz, bu yasaya karşı duruşumuzu sürdüreceğiz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.