Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Can Atalay’ın tahliyesine ‘ret’ dedi

18-07-2023
Rûdaw
Etiketler TİP Can Atalay Yargıtay
A+ A-

Haber Merkezi – Yargıtay 4. Ceza Dairesi, tutuklu bulunduğu cezaevinde milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye edilmesi için yapılan başvuruda ret kararı verdi.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Gezi davasında yerel mahkeme tarafından 18 yıl hapse mahkum edilen TİP milletvekili Can Atalay hakkındaki yargılamanın milletvekili seçilmesi nedeniyle durdurulması ve tahliyesine karar verilmesi yönündeki başvuruyu reddeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararını yerinde buldu.

Daire, bire karşı dört oyla Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararına Atalay'ın avukatları tarafından yapılan itirazı reddetti.

Atalay’ın avukatı müvekkilinin milletvekili seçilmesi nedeniyle tahliye edilmesi için yaptığı başvuru Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından reddedilmişti.

Atalay’ın avukatı ret kararına karşı bu kez Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne itirazda bulunmuştu.

4. Ceza Dairesi de ret kararına yapılan itirazı oyçokluğu ile reddetti. Daire kararında, “Sanığın temyiz konusu edilen suçunun Anayasa’nın 14’üncü maddesi kapsamında bulunması ve bu nedenle de Anayasa’nın 83’üncü maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesi uyarınca yasama dokunulmazlığından faydalanamayacağına ilişkin, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 2023/ 12611 esas ve 2023/112 iş sayılı kararla sanık Şerafettin Can Atalay’ın tahliye talebinin reddine dair 13 Temmuz 2023 tarihli kararında herhangi bir isabetsizlik, usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından adı geçen sanık müdafisinin yerinde görülmeyen itirazının reddine” denildi. 

Yargıtay 4. Ceza Dairesi üyesi Özgür Cevahir, muhalefet şerhi koydu. Cevahir, şerhinde “Seçilmiş milletvekillerinin ifade özgürlüğünü veya milletvekilliği görevini yerine getirmek için kullandıkları diğer hak ve özgürlüklerine yapılacak ölçüsüz müdahaleler halk iradesiyle oluşan siyasal temsil yetkisini ortadan kaldıracak seçmen iradesinin parlamentoya yansımasını önleyecektir” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli