DERSİM- Munzur Baba Gözeleri’ne ziyaretler sürüyor

18-06-2023
Ali Haydar Gözlü
Etiketler Munzur Baba Munzur Dersim Munzur Baba Gözeleri
A+ A-

Dersim (Rûdaw) – Dersim'in önemli inanç merkezi yerlerinden biri olan Munzur Baba’ya ziyaretler sürüyor.

Kent merkezine 80, Ovacık (Pulur) ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki Ziyaret köyünde bulunan ve Munzur Çayı'nın ana kaynağını oluşturan Munzur Baba Gözeleri, Türkiye'nin çeşitli şehirleri ve Avrupa'dan gelen vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor.

Başta çevre iller olmak üzere Avrupa ülkelerinden gelen  yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Munzur Baba Gözeleri, çevresindeki bitki örtüsü çeşitliliği ve şelaleleriyle görenleri hayran bırakıyor.

Yöre halkı inancı için önemli bir ziyaret olan Munzur Baba'da vatandaşlar, başta nehrin kaynağı olan Munzur Gözeleri’nin doğal güzelliklerini gezdikten sonra mum yakıp dua da ediyor.

Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl yoğun yağış alması nedeniyle Munzur Gözeleri’ndeki birçok noktadan akan su yoğunluğunun oluşturduğu görsel şöleni değerlendiren ziyaretçiler, fotoğraf ve video çekmenin keyfini yaşadı.

Naciye Çelebi Bektaşi, “Dersim’de ve Munzur’da olmaktan çok keyif alıyorum. Ailemle birlikte Avrupa’dan gelerek Karakoçan’dan sonra burayI ziyaret ettik. Çok keyif aldık” dedi.

Sibel Beşer, “Daha buraya gelmemiştim ama çok yakın arkadaşım buralı olduğu için bahsediyordu ve fotoğraflarını gösteriyordu. Ben de gitmem gereken bir yer olduğunu düşünüyordum. Gerçekten çok güzel bir yer ve tekrar gelmek isterim” ifadesini kullandı.

“Her yıl Dersim’e olabildiğince gelmeye çalışıyorum”

Oktay Doğan, “İzmir’den geliyorum, her yıl Dersim’e olabildiğince gelmeye çalışıyorum. Geçen yıla göre su debisi artmış, geçen yıl köylerimiz kuraklık çekmişti. Şu an suyun bu kadar coşkulu akmasından ötürü mutluyuz, umarım bu yağış bu şekilde devam eder hem köylerimiz hem de Munzur’umuz böyle coşkuyla akmaya devam eder” diye konuştu.

Munzur Baba Gözeleri doğal güzellikleriyle ön plana çıktığı kadar Alevi inancında da önemli bir mekan olduğu için ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Munzur Baba Gözelerini ziyaret eden vatandaşlar, mum yakıp sevdikleri için dua etmeyi de ihmal etmiyor.

 Suzan Abdal, “Duaya inanıyorum, Aleviyim. Çok mutlu oldum ağlamamak için kendimi zor tuttum. Önce Düzgün Baba mekanını ziyaret ettik şimdi de burayı ziyaret ettik. Dileklerimizi diledik, Allah herkesin dileğini muradını kabul etsin, çok mutluyum herkesin gelip görmesini istiyorum” şeklinde konuştu.

Öznur Akkoyun, “Berlin’den geliyorum, 52 yıldır oradayım. Kızlarım var torunlarım var. Onlara dua etmek için Munzur eteklerine geldim dualarımı yaptım. Çok güzel doğal bir güzelliği var. Böyle bir yer ile karşılaşacağımı hiç umut etmiyordum çok beğendim” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli