Hatay'da yüzlerce STK sahada: Depremzedelere yardım eli uzatılıyor

18-02-2023
Ömer Sönmez
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler Hatay Maraş depremi Defne Antakya HAYTAP Kadın Savunma Ağı
A+ A-

Hatay (Rûdaw) – 7.7’lik ve 7.6’lık Maraş depremlerinde ağır hasar alan Hatay’da pek çok sivil toplum kurumu (STK) sahada aktif olarak görev yapıyor ve depremzedelere yardım ediyor.

28 yaşındaki spor hocası Nurten Bereket Hatay’daki depremin mağdurlarından biri. Bereket, sokakta bulduğu kangal köpeği tedavi ettirmek için hayvan hastanesine getirdi.

“Pitan” ismini koyduğu kangal köpeği evinin yakınındaki sokakta bulduğunu belirten Bereket, ona sahip çıktığını kaydetti.

Kangal köpeğe sahip çıktı

Rûdaw’a konuşan Bereket, şunları söyledi:

“Köpeği sokakta buldum. Yüksek ihtimal korkup gelmişti, yemek arıyordu. Çöpün oralarda görüyordum. Benim de evde köpeğim vardı, yüksek ihtimalle onun kokusuna ya da sesine geliyordu.

Ona mama verirken onun için de koyuyordum. Kendisine baktığım zaman çok duygulanıyorum. Çok hüzünlü, sanki çok kötü bir şeyler yaşamış gibi.”

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) da Hatay’ın Defne ilçesinde Sevgi Parkı’nda sahra hastanesi kurdu.

Veterinerler ve gönüllüler bu hastanede depremzede hayvanları tedavi ediyor ve sahipsiz kalan hayvanlara sahip çıkıyor.

“Öncelikli hedefimiz bu çocukları korumaya almak”

HAYTAP gönüllüsü Ömer Semih Çelik, “Biz burada insanlar için de, hayvanlar için de mücadele ettik. Özellikle şu anki öncelikli hedefimiz bu çocukları korumaya almak” dedi.

Rûdaw’a konuşan gönüllü Rojhat Demir ise “Enkazlarda ve evlerde pek çok hayvanın mahsur kaldığını gördük. Şu ana kadar 10 hayvan kurtardık.” İfadelerini kullandı.

Sahada yüzlerce STK yardım eli uzatıyor

Hatay’ın Antakya ilçesi de depremde büyük zarar gören bölgelerden biri oldu.

Antakyalılar da siyasi parti, kurum ve sivil platformalarla birlikte dayanışma ağları kurdu.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Koordinasyon Üyesi Gizem Karaköçek, “Yaklaşık 8 gündür buradayım. Kıyafet, erzak, hijyen kiti, bebek malzemeleri gibi her şeyi buradan sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Kadın Savunma Ağı Üyesi Fulya Dağlı ise “Kadın Savunması olarak buradaki dördüncü günümüz. Kadın Savunması’ndan depremzede arkadaşlarımız da var. Ama biz burada özel olarak da bir kadın alanı yaratarak kadın çalışması yapmanın, kadınlar arası dayanışmayı güçlendirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Hatay ve deprem bölgelerinde devlet kurumlarının yanı sıra yüzlerce sivil toplum kurumu yardım eli uzatıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli