Haber Merkezi - DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle, “Bağımsızlığın Kürt halkının lehine olduğuna inansam bunun bedeli ne olursa olsun bu ortamda bile bunu savunurum” dedi.
Cumhuriyet gazetesine konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve İmralı Heyeti üyesi Hatip Dicle, gündeme ilişkin açıklalamalarda bulundu.
Kürt illerinde aylardır yaşanan çatışmalara değinen Dicle, "Karlar erimeden, yani Nisan sonuna kadar bu savaşa dur diyemezsek çok daha fazla alanı kapsayan, hatta metropolleri de içine alan bir şiddet dalgasıyla karşı karşıya kalabiliriz.Bunu dediğimizde, Kürt siyasetçi olduğumuz için, tehdit gibi algılanabiliyor" ifadelerini kullandı.
Hatip Dicle, "Amacımız tehdit değil, feryat ediyoruz. Feryat ediyorum! Hepimiz için, Türkiye toplumunun her bireyi için, hatta uluslararası barışı bile etkileyebilecek boyutta bir tehlike bu. Türkiye'ye yazık” diye konuştu.
“Biz bu noktayı gördüğümüz için çığlık atıyoruz” diyen Dicle, şöyle devam etti:
“Kimi Kürt siyasetçileri arasında ‘Bizler müzakereye, diyaloğa açık son nesiliz’ gibi bir söz var. Boş bir söz değildir bu. Kast edilen ortak vatan duygusudur. Ben Amed'i sevdiğim kadar İstanbul'u da seviyorum. Akdeniz'de, Ege'deki o güzel doğayı görmeyi de özlüyorum.”
Hatip Dicle, “Bağımsızlığın Kürt halkının lehine olduğuna inansam bunun bedeli ne olursa olsun bu ortamda bile bunu savunurum. Fakat biz takıyye yapmıyoruz. Türk ve Kürt halkı bin yıl birlikte yaşadı ve birlikte yaşamaya devam etmeli” şeklinde konuştu.
“Diyarbakır'da duymuştuk: “Hatip Dicle ki, milletvekili olmaya 'hayır' demiştir. Şimdi Hatip Dicle bizi hendekler ile devlet arasında bıraktı. Hayal kırıklığımız var...” Ne hissediyorsunuz bu sözler karşısında?” sorusu üzerine Dicle, şu yanıtı verdi:
“Doğrudur. Tepkileri haklıdır. Başaramadık. Biz halkımıza, halklarımıza barış hediye edemedik. Bu mücadelede şu anda başarısız kalmışsak kendimize de dönüp bakmamız gerekiyor. Halk ne derse, biz onun sözünden ders çıkarırız. İnsanlar gelip bize ‘Bir şeyler yapın!’ diyor. Bizi en çok vuran, öldüren de bu taleptir. Bir şey yapamamanın çaresizliği.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın