Adalet Bakanı Tunç ve TBB'den ‘HSK'da rüşvet dilekçesine’ ilişkin açıklama

17-10-2023
Etiketler Yılmaz Tunç Türkiye Hakimler ve Savcılar Kurulu Türkiye Barolar Birliği
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Başsavcı İsmail Uçar’ın dile getirdiği iddialara ilişkin HSK'nın soruşturma başlattığını, Teftiş Kurulu'nun bir müffettiş görevlendirdiğini açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ın yargıdaki işleyişe ilişkin Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) gönderdiği ihbar mektubuna ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun söz konusu iddiaları titizlikle araştıracağını, inceleme ve soruşturma sonucunda gerekli işlemleri tesis edeceğini söyledi.

Somut delillerle ortaya konulan ve suç teşkil eden hiçbir iş ve eylemin karşılıksız kalmayacağını vurgulayan Bakan Tunç, genelleme yapılıp, yargı teşkilatının tüm mensuplarını töhmet altında bırakacak ve adalete güveni zedeleyecek açıklamalar ve yorumlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

TBB ve Barolardan açıklama

Türkiye Barolar Birliği (TTB), 82 baronun imzasıyla konuya ilişkin ortak basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada, Başsavcı Uçar'ın ihbar dilekçesinde; uyuşturucu kaçakçılarının, yasa dışı bahisçilerin rüşvetle tahliye edildiği ve haberlere erişim engeli kararlarının para karşılığı verildiği iddialarının araştırılması istendi.

"Yargı Mensuplarının Yüklendikleri Ağır Sorumluluk, Her Türlü Şüphenin Aydınlatılmasını Gerektirir" başlığıyla yayınlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu arasındaki resmî yazışmaların bir kısmı kamuoyuna yansımış ve gündem hâline gelmiş; ardından bu konuya ilişkin yayın ve erişim yasağı getirilmiştir. Resmî yazışmalarda dile getirilenler soyut ve gerekçesiz söylemler değil, bir Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan iddialardır.

Yargının işleyişinde etik ilkelerin gözetildiğinin görülmesi, yurttaşların yargıya güvenini artırarak hukukun üstünlüğünü pekiştirecektir. Çünkü adaletin yalnızca tecelli etmesi yetmez; tecelli ettiğinin görülmesi de gerekir. Bunu sağlamanın yolu, şeffaf ve hesap verebilir bir sistemin inşa edilmesinden geçer. Münferit vakalarda, yargı mensupları hakkında en küçük bir şüphe dahi, bütün bir adalet ve yargı sisteminin sorgulanmasına sebep olacaktır. Zira yargı mensuplarının yüklendikleri ağır sorumluluk, tek bir şüphenin dahi varlığını kaldırmaz.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı tarafından ortaya konan vakalar, hâkimlerin tarafsızlığına şüphe düşürecek niteliktedir. Gelinen aşama itibariyle, yargının tarafsızlık ve bağımsızlık niteliğini koruma görevi, başta Hâkimler ve Savcılar Kurulu olmak üzere idari ve adli makamlara düşmektedir. Beklentimiz, ilgili kişilerin lekelenmeme haklarına da riayet edilmek suretiyle, adalet ve yargı sistemimizin bu tür iddialar karşısında ivedilikle harekete geçeceğinin açık bir şekilde gösterilerek, kamuoyunda yargının zarar görmesinin engellenmesidir. Türkiye Barolar Birliği ve Barolar, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının korunması için kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır.

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur."

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli