VİDEO - Mesut Tek: PKK bize engel çıkarırsa...

İstanbul (Rûdaw) – Yurtdışında yaşayan ve 36 yıl aradan sonra Türkiye'ye dönen Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Sekreteri Mesut Tek, “Olur da PKK bize engel çıkarırsa, bundan kendileri zarar görür”dedi.

 

PSK'nin 2014 yılında yaptığı 10'uncu kongresinde aldığı Türkiye'de legal siyasete dönme kararı kapsamında Mesut Tek, bugün İstanbul’a indi.

 

Rûdaw’a konuşan Mesut Tek, "Kürt meselesinde kendini şiddetin dışında tutan, e silahlı mücadeleyi hak arama aracı olmaktan çıkaran bir anlayışla, Türkiye kamuoyu ve uluslararası güçlerin desteğini alan bir yol tutturmayı amaçlıyoruz" dedi.

 

İstanbul’dan Diyarbakır’a geçeceğini söyleyen PSK Genel Sekreteri, şöyle konuştu:

 

“Bütün zorluklara ve engellere rağmen mücadelemizi sürdürdük. Biz siyasi bir mücadele verirken kültürümüze de hizmet ettik. Kürtler’in silah yoluyla haklarını alamayacağını düşünüyoruz. Bu yüzden şiddeti değil, siyaseti seçtik.”

 

Mesut Tek, Türkiye’deki 1 Kasım seçimlerine ilişkin ise, “7 Haziran seçimlerinde HAK-PAR’a destek verdik. Yine aynı partiye destek vereceğiz çünkü HAK-PAR Kürtler ve Kürdistan için çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Türk Ordusu'nun PKK’ye yönelik yaptığı operasyonlarını da değerlendiren Tek, “PKK eskiden kendisini zorla kabul ettirirdi ve kimseyi kabul etmezdi. Ama artık durum değişmiş görünüyor. İyimserim.  Olur da PKK bize engel çıkarırsa bundan kendileri zarar görür” şeklinde konuştu.

 

Tek, dönüşü sırasında polisin herhangi bir zorluk çıkarmadığını ve normal bir vatandaş gibi Türkiye’ye giriş yaptığını söyledi.

 

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) 1974'de Kemal Burkay tarafından kuruldu. Burkay, 2003'te yapılan 7.'nci Kongre’de partiden kendi isteği ile ayrıldıktan sonra genel sekreterliğe Mesut Tek getirilmişti.

 

PSK’yi kuran ve hakkında açılan davalara takipsizlik kararı verilmesi üzerine 2011 yılında Türkiye'ye dönen Kemal Burkay gibi, partinin diğer yöneticileri de haklarında açılan davaların tamamının ya zamanaşımı veya delil yetersizliği gibi nedenlerle düşmesi nedeniyle geri dönebiliyor.