‘Akil İnsanlar’ Öcalan ve Kandil’le görüşmek istiyor

Ankara (Rûdaw) –  Türkiye’de “Çözüm süreci” kapsamında kurulan ve çalışmalarını tamamlayan Akil İnsanlar Heyeti yeniden devrede. İstanbul’da geçen gün toplanan heyet, İmralı’da Abdullah Öcalan ve Kandil’de KCK yöneticileriyle görüşmek istiyor. Heyette bulunan gazeteci Oral Çalışlar, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerinin ardından bundan sonraki yol haritalarını şekillendireceklerini söyledi.

 

Kobani’deki IŞİD saldırılarını protesto eylemleri sırasında çok sayıda insanın yaşamını yitirmesi ve “çözüm süreci”nin sıkıntıya girmesinin ardından Akil İnsanlar Heyeti yeniden bir araya geldi.

 

Hafta içinde İstanbul’da toplanan heyet sorunun tüm taraflarıyla bir araya gelme kararı aldı. Heyet Pazar günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek.

 

Girişimi Rûdaw’a değerlendiren gazeteci – yazar Oral Çalışlar, tamamen kendi inisiyatifleriyle harekete geçtiklerini belirterek, “Son gelişen olaylar nedeniyle oldukça endişe verici bir tablo ortaya çıktı. Biz de sorumluluğumuzun gereği olarak bir araya geldik” dedi.

 

Karşılıklı sert açıklamalarla sürecin sıkıntıya girdiğini belirten Çalışlar, şöyle dedi:

 

“Bazı kararlar aldık. Sürecin tüm aktörleriyle görüşme yapmaya ve bunun kamuoyuyla paylaşmaya karar verdik. Öcalan’la, Kandil’le, Cumhurbaşkanı’yla, Başbakan’la ve dolaylı dolaysız herkesle bir araya gelmeyi istiyoruz. İki tarafın da dilini daha dikkatli kullanması için çaba göstereceğiz. Çünkü taraflar çok sert bir üslup ve dil kullanıyorlar. Siyasetçiler bu açıklamalara alışkın olsa da toplum bu sert açıklamalardan dolayı geriliyor.”

 

Başbakan Davutoğlu’dan görüşme daveti aldıklarını belirten çalışlar, “Daha önceki temaslarımızın ardından raporlar hazırlamıştık. Bu raporların akıbetini soracağız. Başbakan’la yapacağımız görüşme bizim de yol haritamızı belirleyecek diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.