Dersimli aile bir yılda iki kez ırkçı saldırıya uğradı: Yetkililerin harekete geçmesi için ölmemiz mi gerekiyor?

17-08-2024
Ömer Sönmez
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler İstanbul Beylikdüzü Dersim Ruken Tuncel
A+ A-

Haber Merkezi – Geçtiğimiz yıl Dersimli gazeteci Ruken Tuncel’in ailesine ırkçı saldırıda bulunan komşuları olaydan bir sene sonra ikinci saldırıyı gerçekleştirdi.  Aile yetkililerden yardım isteyerek “Bir ölüm yaşandıktan sonra mı harekete geçecekler?” şeklinde tepki gösterdi.

Savcılık Aralık 2023'te yapılan ilk saldırıyı  ‘apartman meselesi’ diyerek dosyayı kapatmıştı.

Ağustos 2023'te "Bunlar Ermeni, bunlar terörist" diyerek gazeteci Ruken Tuncel'in ailesine saldıran Asiye Y., Makbule Y. ve Orhan Y. isimli komşuları olaydan bir sene sonra ikinci kez aileye saldırdı.

Olay 15 Ağustos akşamı İstanbul Beylikdüzü’nde gerçekleşti. Ruken’ın annesi Fethiye Tuncel, kız kardeşleri Zelal ve Sinem Tuncel, apartman içerisinde geçtiğimiz yıl saldırı yapan komşuları Asiye Y. Çocukları Makbule Y. ve Orhan Y. karşılaştı. Yaşanan tartışma ardından Tuncel ailesi bir kez daha aynız aileden  3 kişinin fiziki ve sözlü saldırısına maruz kaldı.

Dışarı çıkan komşuların müdahalesi ve polis çağırmasıyla saldırı sona erdi. Y. ailesi birçok kez Tuncel ailesine ‘Ermeni dölleri’, 'Sizi gebertiriz’, ‘Sizi yaşatmayız’, ‘Biz Türküz. Ne işiniz var burda? Vatan hainleri’, ‘Teröristler’ gibi ifadelerle hem nefret söyleminde bulundu hem de tehdit etti.

Yaşanan saldırıda Zelal Tuncel elinden yaralandı. Tuncel ailesi darp raporu alarak saldırganlardan şikayetçi oldu.  

Gazeteci Ruken Tuncel yaşananlara ilişkin Rûdaw Tv muhabiri Ömer Sönmez’e konuştu.

Ruken Tuncel şunları dile getirdi:

“Geçen yıl, 9 ya da 10 Ağustos'ta gerçekleşen ilk saldırının ardından bir soruşturma başlatıldı. Ancak, yaklaşık 7-8 ay sonra savcılık, komşuluk ilişkileri kapsamında yaşanan bir kavga olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Bu yıl, yine aynı tarihlerde benzer bir saldırı daha yaşandı. Bu saldırının bahanesinin tamamen uydurma olduğu çok açıktı; insanlara çarptınız denilerek saldırıldı ve ardından "Burası Türkiye, burası bizim ülkemiz, defolun gidin Ermeni dölleri" gibi ifadeler kullanıldı.

“Son yaşanan saldırıda özellikle baş ve boyun bölgesi hedef alındı”

Son yaşanan saldırıda özellikle baş ve boyun bölgesine hedef alınarak darp edildiğimiz için hastanede müşahede altında tutuldular.

“Ötekileştirilen bir ortamda yaşıyoruz”

Kürtlerin, Alevilerin, Ermenilerin, Süryanilerin, Romanların ve mültecilerin ötekileştirildiği bir ortamda yaşıyoruz. Her şey müstahaktır denilebiliyor. Böyle bir ortamda, "Öldürseniz de cezasız kalacak" denilebiliyor.

“Yetkililerden sorumlu yaklaşım bekliyoruz”

Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti kimliği taşıyan insanlarız ve yetkililerden, özellikle İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kaymakamlık ve Adalet Bakanlığı'ndan bu sorumluluğu üstlenmelerini bekliyoruz. Bir ölüm yaşandıktan sonra mı birileri bir söz söyleyecek?

Saldırıda yaralanan Zelal Tuncel ise şunları dile getirdi:

"Geçen yıl yaşanan olayda da benzer şekilde ablam apartmanda yan yana geçerken bana çarpma ve sataşma şeklinde başladı. Ve ardından küfürlerle devam etti. 'Seni döverim' şeklinde devam etti. Apartmanın içinden çığlıklar duydum. Geri dönüp apartmana girdiğimde, annemin, bir anne ve kız tarafından dövüldüğünü gördüm. İkisi bize saldırmaya başlayınca kendimizi savunmak durumunda kaldık.  Bu sırada yukarıdan iri yarı erkek kardeşleri geldi ve başımıza tokat ve yumruklarla vurmaya başladı. Ablamı sırayla 5-6 kez dövdüler.

‘"Ermeni dölleri, siz Türk bayrağının altında yaşayamazsınız, Aleviler teröristler" gibi ifadeler duyduk’

Komşularımız tarafından içeri alındığımızda, dışarıdan "Ermeni dölleri, siz Türk bayrağınım altında yaşayamazsınız, Aleviler teröristler" gibi ifadeler duyduk. Daha önceki kavgada da benzer söylemler duymuştuk. Polisi aradık, sanırım olaydan 10 dakika sonra polis ve ambulans geldi. Annem sinir krizi geçirdiği için ambulansla hastaneye götürüldü, biz de arkasından aynı hastaneye gittik, darp raporlarımızı aldık ve karakola gidip ifademizi vererek,  şikayetçi olduk.”

Ne olmuştu?

Dersimli gazeteci Ruken Tuncel'in ailesi 10 Ağustos 2023’te de aynı ailenin saldırısına uğramıştı.

Makbule Y. ve Asiye Y. aileyi ölümle tehdit etmiş ve Sinem Tuncel’e saldırmıştı.

Polisin aranması üzerine Makbule Y. “Polis size gelmez. Ben arayayım ki nasıl geliyor görün. Devlet benim, polis benim. Trabzonluyuz, sizi yakarız. Bu Aleviler, her ayak sizde. Uyuşturucu satmak sizde, eroin kullanmak sizde. Yürüyüşlere gidiyorsunuz, bu yürüyüşe gitmeye benzemez. Pompalım var benim, bir pompalıya bakarsınız. Şarjörü boşaltırım" demişti.

Asiye Y. de Sinem Tuncel’e “Sizi gebertirim, kaç paralık canınız var, elimde kalırsınız" şeklinde tehditler savurmuştu.

İki isim komşuların kapıya çıkmasıyla “Bunlar Ermeni”, “Bunlar terörist", diyerek nefret söyleminde bulunmuştu.

Sinem Tuncel darp raporu alarak Makbule Y. ve Asiye Y.'den şikayetçi oldu.

Polis, önleyici tedbir kararı çıkartarak Makbule ve Asiye Y.'nin yanlarına yaklaşmasını yasakladı. Ancak Büyükçekmece 1. Aile Mahkemesi 4 Eylül'de önleyici tedbir kararını kaldırdı. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı da Aralık 2023’te  dosya hakkında kavuşturmaya yer yok kararı vererek kapattı.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yanıtlaması için “bianet editörü Ruken Tuncel’in ailesine yapılan saldırı sonrası, Tuncel ailesinin can güvenliği tehdidini ortadan kaldıracak önleyici tedbirler alınmış mıdır?” şeklinde soru önergesi vermişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli