Marmara Depremi'nin 20. Yılı

Haber Merkezi – 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenlerin anısına Türkiye’nin farklı il ve ilçelerde törenler düzenlendi.

 

Yalova'da, saat 03.02'de hayatını kaybedenler saygı duruşuyla anıldı.

 

Kentte depremde yıkılan bazı binaların enkazı üzerine kurulan Deprem Anıtı'na akşam saatlerinde gelen vatandaşlar, felakette yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bıraktı.



 

Anıtın içindeki fotoğraf sergisini de gezen vatandaşlardan bazıları gözyaşlarına hakim olamadı.

 

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 17 Ağustos Parkı içinde bulunan deprem anıtını ziyaret etti.



 

Soylu, anıt içindeki fotoğraf sergisini gezerek Yalova Valisi Muammer Erol ve Belediye Başkanı Vefa Salman'dan fotoğraflar hakkında bilgi aldı.

 

Daha sonra İl Müftülüğü görevlileri tarafından depremde hayatını kaybedenler için dua edildi.



 

Ardından Soylu ve protokol üyeleri anıta karanfil bıraktı.

 

Anma programı katılımcılara helva ikram edilmesiyle sona erdi.



 

Kocaeli’nde anma etkinlikleri

 

17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde saat 03.02'de hayatını kaybedenler saygı duruşuyla anıldı.

 

Kavaklı Sahili'ndeki Deprem Anıtı önünde Marmara Depremi'nin 20. yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğinde, felaketin yaşandığı saat olan 03.02'de anıta çelenk konuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunulup, depremde yaşamını yitirenler için dua edildi.


Depremde göçük altında kalan Suna Karakaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremde 4 gün enkaz altında kaldığını belirterek, babasıyla yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.


 

Gündüz olduğunu helikopter seslerinden anladığını anlatan Karakaya, şöyle konuştu:

 

"Fransız kurtarma ekibinin köpeği beni buldu. 3 ay hastanede yattım. Annemler 7 gün sonra enkazdan çıkmış. Üzücü şeyler duydum. Zor günlerdi. Depremde amcamın oğlu, kardeşim ve annemi kaybettim. Kardeşim 13 yaşındaydı. Babamla göçükte yüzüğümü alüminyuma vurarak haberleşiyordum. Çünkü nefes almakta güçlük çekiyordum. Tüp gaz kokuları vardı. Allah kimseye yaşatmasın. 20 yıl geçti ama sanki dün gibi aklımızdan hiç çıkmadı. Çocuklarıma da yaşananları anlatıyorum. Allah bir daha yaşatmasın. Unutmadık, unutturmayacağız."

 

Marmara Depremi İstanbul’da da anıldı

 

Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenler için İstanbul’un Avcılar ilçesinde anma etkinliği düzenlendi.

 

Avcılar Belediyesi ve Avcılar Kent Konseyi tarafından Marmara Depremi'nin 20. yıl dönümü dolayısıyla Marmara Caddesi'ndeki Deprem Anıtı önünde saat 03.02'de saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törene, depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ile vatandaşlar katıldı.

 

Burada konuşan Avcılar Belediye Başkan Vekili Tuncay Gündüz, 17 Ağustos'un, acılarının tazelendiği gün olduğunu söyledi.

 

Gündüz, bu tarihin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen kendileri için hala kapanmayan bir yara olduğunu belirterek, "Komşumuzu, eşimizi, dostumuzu, ailemizi, 18 bin vatandaşımızı yitirdiğimiz kara bir gündür 17 Ağustos" dedi.

 

"Elimizden gelen, bu acıları tekrar yaşamamak için, halkımıza tekrar yaşatmamak için var gücümüzle çalışmaktır." diyen Gündüz, şöyle devam etti:

 

"Deprem ve doğal afet gerçekliğini görüp bunlarla yaşamayı öğrenmeliyiz fakat depremi ve acıları bir keder olarak görmemeliyiz. Hedefimiz afet riski azaltılmış daha güvenli ve yaşanılabilir bir Avcılar yaratmaktır. Özellikle vurgulamak isterim ki afet yönetimi tüm vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarının eş güdümlü ve organize çalışmasıyla başarıya ulaşabilir."

 

Tören, toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından sona erdi.



 

Gölcük Depremi

 

Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki deprem, İzmit depremi, Marmara depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi olarak da anılıyor.

 

17 Ağustos 1999 sabahı, saat 03:02'de gerçekleşen deprem, tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmî raporlara göre 18 bin 373 ölüm, 48 bin 901 yaralanma meydana geldi. 505 kişi sakat kaldı. 285 bin 211 ev, 42 bin 902 iş yeri hasar gördü.



 

Resmî olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölü, ağır-hafif 100.000'e yakın yaralı olurken ayrıca 133 bin 683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin 000 kişi evsiz kaldı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi. Etkilediği alan, büyüklüğü gibi çeşitli nedenlerle son yüz yılın en büyük depremi olarak da tarihe geçti.