Dersim (Rûdaw) – Aralarında kardeşlik protokolü bulunan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO), iki kent arasındaki işbirliğini hayata geçirmek amacıyla yatırımcıları bir araya getirerek Dersim’de “Ekonomi Paneli” düzenledi.
Sosyal ve kültürel bağları uzun yıllardan beri devam eden Diyarbakır ve Dersim kentlerinin oda başkanları bu kez ekonomi ve istihdam alanında işbirliği için bir araya geldi.
Dersim ve Diyarbakır odaları bir araya gelerek iki gün boyunca yaptıkları toplantılarda her iki kentin ekonomik ve istihdam alanında gelişmesi için kardeşlik hukukunu resmiyete bağlayarak on madde üzerinde uzlaşı sağladı ve önümüzdeki süreçlerde de aldıkları meclis kararlarını hayata geçireceğini duyurdu.
Bu amaçla Dersim'de bir araya gelen iki kentin odaları, "Ekonomi Paneli" düzenledi.
Panele; DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, TTSO Meclis Başkanı Sevim Şengezer, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Coşkun, Meclis Üyeleri, TOBB Oda Borsa Daire Başkanı Hasan Erbay, KGF Bölge Müdürü Ali Dolaş, Karacadağ Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Diyadin İnan, Fırat Kalkınma Ajansı Uzmanı Vural Balık, Dersim’in kamu ve kurum temsilcileri ile iş insanları katıldı.
İnan, Dersim’de faaliyet gösteren yatırımcılara “Diyarbakır Yatırım Ortamı” hakkında bilgilendirmede bulundu. Fırat Kalkınma Ajansı Uzmanı Vural Balık ve KGF Bölge Müdürü Ali Dolaş da çalışma alanlarında bilgiler aktardı.
“Kardeşlik protokolünü hayata geçireceğiz”
Dersim’in uzun yıllar ihmal edilmesi nedeniyle yaşanan göçün önüne geçmek ve kentte yeni projeleri hayata geçirmek için her iki kentin odası olarak harekete geçtiklerini ifade eden Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, “Biz ilk dönem Dersim odamız ile kardeşlik protokolü yapmıştık, bu dönem de bu kardeşlik protokolünü işbirliğine çevirecek adımları attık ve Dersim’e geldik. Bizim için Dersim önemli bir kent, birbirini destekleyecek, özellikle Amed’in Dersim’e çok katkısı olabileceğini biliyoruz ve bunu bilerek yaptık. Bununla ilgili ortak meclis kararları aldık, sabah meclis kararı aldık ve on madde üzerinde bir mutabakat sağladık buda birçok işbirliğini içeriyor, hem işletmeleri, hem kooperatifleri hem de karşılıklı etkinlikleri içeren birçok işbirliği kararı aldık ve bunu hayata geçirecek adımları da atacağız” dedi.
“Dersim’de göçün önüne geçecek işbirliği yapacağız”
Diyarbakır olarak Dersim’de istihdam sağlanması için işbirliklerini sıkı bir şekilde sürdüreceklerini belirten Kaya, “Ben Dersim’de böyle bir potansiyelin varlığını hissediyorum, göç veren bir kent maalesef, biz de bunun farkındayız. Nüfusu yıllarca düşen bir kent, genç nüfusun barınamadığı bir kent ama bunlar aşılabilir. Bir iki sektörde, turizm sektörü, gastronomi sektörü ve kadın kooperatiflerin yaratacağı yöresel ürün sektörleri Dersim’i ticaretten iyi bir noktaya taşıyabilir. Biz de bu işbirliğini burada başlattık ve bunu sürdüreceğiz. Hem onlar gelecekler hem biz geleceğiz ve etkinliklerde yardımcı olacağız” diye konuştu.
Kaya, “Dönüp baktığımızda bu kent aslında coğrafyasıyla ve yapısıyla çok iyi yaşanabilir bir kent, bu nüfusun gitmemesini sağlayacak istihdam olanakları ve çalışmalarını oluşturmak da bizim görevimiz biz de bu çalışmayı Dersim Ticaret Sanayi odasıyla başlattık ve devam ettireceğiz” ifadesine yer verdi.
Her iki kentin arasında uzun yıllardan beri süren sosyal ve kültürel bağın işbirliğine dönüşmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Coşkun, “Bu hafta sonu Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nı burada misafir ettik, Ovacık’ta bir kültür gezisi yaptık. Bugün sabah ise ortak bir meclis toplantısı yaptık. Öğleden sonraki programda da iki kentin ekonomik sorunlarının tartışıldığı bir panel yaptık. Sabah yaptığımız toplantıda on madde kardeşlik hukukun resmiyete bindirmek ve somut adımlar atmak için anlaşma sağladık, meclis kararı aldık. Meclisin büyük çoğunluğu bunu oy birliğiyle kabul etti ve önümüzdeki günlerde bunu açıklayacağız” dedi.
“Diyarbakır ve Dersim’in kardeşliği bölgeye yansıyacak”
Coşkun, “Doku ve kültür olarak bize çok yakın olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte bir kardeşlik hukukunun gelişmesi bizim çok önemli, çünkü kültürel anlamda birbirimize çok yakın şehirleriz. Dolayısıyla bu kardeşlik hukuku önümüzdeki süreçlerde bölgeye de yayılacak. Bölgeye yayıldıktan sonra gerek kadın kooperatifleri diğer kooperatifler ve ticaretin diğer alanları olmak üzere iş birliği büyüyerek aratacak buda her iki kent için gelişmelere etki olacak. Sağ olsun her kesimin ilgisi yüksekti, başta Diyarbakır Meclis Başkanı Nevin Hanım’a, yönetim kurulu başkanı Mehmet Kaya, iş konseyine gelen bütün meslek örgütlerine teşekkür ediyorum çok sağ olsunlar” şeklinde konuştu.
Dersim’de her iki kentin iş insanlarının buluşmasını çok önemli bulduklarını belirten Dersimli iş insanları da bu dayanışmanın sürmesini istiyor.
Yıldız Gündüz, “Bugün Dersim ve Diyarbakır bir araya gelerek ekonomimizi konuştuk, ne yaptık ne ettik. Ne yapabiliriz, birbirimiz için neler yapabiliriz. Ne yapmalıyız bundan sonra ne yapabiliriz bunları konuştuk. Çok güzel oldu, bu bir ilkti ve bundan sonrada daha iyi olacak, herkese teşekkür ederim” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın