Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Veriler doğru, CHP sistemine yanlış girilmiş

Haber Merkezi – YSK'nın ıslak imzalı tutanaklı seçim sonuçlarını sisteme yanlış girdiği iddialarına Dezenformasyonla Mücadele Merkezinden'den yanıt geldi. “Tutanak ve YSK verileri doğruyken, bu veriler CHP sistemine yanlış girilmiştir” denildi.

YSK'nın ıslak imzalı tutanaklı seçim sonuçlarını sisteme yanlış girdiği iddia edilirken, partiler birçok şehirde peş peşe itirazda bulundu.

TİP ve Yeşil Sol Partiden itiraz

Yüzlerce sandıkta oylarının YSK eliyle başka partilere yazıldığını söyleyen Yeşil Sol Parti, "Seçimin güvenli geçtiğiyle övünen YSK bu sahtekarlığı derhal düzeltmelidir" şeklinde açıklama yaptı. Türkiye İşçi Partisi İzmir'de 14 ilçede sonuçlara itiraz ederken, Diyarbakır'da da AK Parti ve CHP 100'ün üzerinde sandık sonucuna itirazda bulundu.

DMM’den açıklama: Kamuoyunu provoke etmeye yönelik iddialar

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Bazı partilerin oyu sisteme '0' veya eksik yüklendi" iddiasının kamuoyunu provoke etmeye yönelik olduğunu bildirdi.

DMM'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "(Bazı partilerin oyu sisteme '0' veya eksik yüklendi) iddiası kamuoyunu provoke etmeye yönelik manipülasyondur. İddiaya konu görseller incelendiğinde yanlış verinin YSK sistemine değil, CHP'nin sistemine ait olduğu açıkça görülmektedir." ifadelerine yer verildi.

İddialara konu sandık kurulu tutanaklarında oyların doğru yazıldığı ancak CHP'nin sistemine yanlış girildiği belirtilen paylaşımda, "YSK'nın seçim verilerini paylaşacağı sonuc.ysk.gov.tr adresi sonuçların resmi olarak açıklanmasıyla aktif olacaktır." denildi.

Paylaşımda, aynı seçim bölgesindeki YSK'ye ait veriler ile CHP'nin sistemi üzerinden yanlış girilen verilere ait görseller karşılaştırılarak verildi.

HDP: 1000’in üzerinde tutanağa itiraz edip düzelttirdik

HDP YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, ülke çapında 1000'in üzerinde sandık sonuç tutanağına bilgilerinin yanlış girildiğini ve itirazların üzerine tamamının düzeltildiğini açıkladı.

"Yanlış girilmiş sandık sonuç tutanaklarına dair çokça veri paylaşılıyor” diyen Tiryaki, şu ana kadar neredeyse tüm itirazlarına sonuç aldıklarını söyledi:

"Henüz herhangi bir kentte milletvekili dağıtımını etkileyecek bir sonuca ulaşmış değiliz. Biz bunları hatalı giriş olarak değerlendireceğiz, arkasında organize bir kötülük olup olmadığına dair elimizde henüz bir kanıt yok.

"193 bin sandıktaki verilerin tamamını inceleyeceğiz, her bir hatayı düzelteceğiz. Seçmenlerimizin partilerine verdikleri oyun partilerine ulaşması için bütün arkadaşlarımızla takipçisi olacağız, oylara sahip çıkacağız."

Bütün sandık sonuç tutanakları ve sayım döküm cetvelleri arasındaki uyuşmazlıkları, tutarsızlıkları karşılaştırdıklarını ve tespit edilen hatalı girişlere dair itirazları anında ilçe seçim kurullarına yaptıklarını ifade eden Tiryaki bu itirazların kabul edilmesi ve hataların düzeltilmesiyle ilgili bir sorun yaşanmadığını belirtti.

TİP: Anayasa referandumundaki  usulsüzlüklerin benzerlerin görüldü

Seçim usulsüzlüklerine ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladıklarını söyleyen Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Anayasa referandumundaki "usulsüzlüklerin benzerlerinin görüldüğünü" savundu.

Ergün, Cumhur İttifakı’nın pek çok sandık ve okulda tam kontrol sağladığını ve binlerce sandıkta kullanılmayan oyları kendilerine yazdıklarını öne sürdü.

İstatistiksel olarak kayıtlı seçmenin %95 üzerinde oy kullanmaya gitmesinin neredeyse imkânsız olduğunu kaydeden Ergün, YSK verilerine göre ise %95 ve üzeri oy kullanılan sandık sayısının 19 bin 562 olduğunu belirterek şunları şöyledi:

“Yüzde 95 ve üzeri oy kullanılan sandık sayısı: 19.562 Yüzde 98 ve üzeri katılım olan sandık sayısı: 6.991 Buralarda geçerli oy sayısı: 825.130 Buralarda Cumhur İttifakı oy oranı: %59. Bazı sandıklarda tüm seçmenler oy kullanıyor, üstüne bütün görevliler, üstüne belki oradaki polisler vb. Böyle olan: Yüzde 100 ve üzeri oy kullanılan sandık sayısı: 4841. Yüzde 100 ve üzeri oy kullanılan sandıklardaki oy sayısı: 422 bin.”

Aynı referandumdaki gibi bu seçimde de Urfa ve Muş’un öne çıktığını söyleyen Ergün, “Bu operasyonda MHP kayırılmış olabilir mi?” diye sordu.

Ergün “MHP’nin yüzde 50 ve fazla oy aldığı sandıklara bakıyoruz. Aaa… Osmaniye’de sadece 27 sandıkta MHP yüzde 50 ve fazla oy alırken Urfa’da 141 sandık! Muş’ta 57 sandık” ifadelerini kullandı.

Ergün, benzer yöntemlerle seçim bölgesindeki oyları da incelediklerini ve sonuçları paylaşacaklarını belirtti.