Ergün: Siyasi partiler de Kürtçe seçmeli ders hakkını savunmalı
İstanbul (Rûdaw) - PAK Genel Genel Başkan Yardımcısı Kasım Ergün, Kürtçe seçmeli ders konusunun ciddiye alınması gerektiğini belirterek, “Kürtler devletten bir an önce Kürtçe anadilde eğitim hakkını tanımasını, ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim ve öğretim dili olarak okutulmasını istemeli. Ancak bununla birlikte Kürtçe seçmeli ders hakkı da değerlendirilmeli” dedi.
Kürtçenin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ortaokullarda (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) Yaşayan Diller ve Lehçeler dersi kapsamında seçmeli dersler arasında yer alıyor.
Ortaokullarda, 2023-2024 eğitim öğretim yılı seçmeli derslerin tercih süreci başladı. Öğrenciler, istediği seçmeli dersleri almak için 10 Şubat’a kadar başvuru yapabilecek.
Rûdaw, Kürtçe seçmeli dersler konusunda uzmanlar, öğretmenler, aileler ve öğrencilerin görüşlerine yer vermenin yanında, Kürt öğrencilerin bu dersleri seçmesi için yürütülen kampanya çalışmalarını da takip ediyor.
Rûdaw TV’de Rawin Sterk’in sunduğu programa konuk olan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Genel Genel Başkan Yardımcısı Kasım Ergün, Kürtçe seçmeli ders konusunun tüm kesimler tarafından ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.Ergün, “Türkiye’de devlet son yıllarda ortaokullarda Kürtçenin Kurmanci ve Kırmancki lehçelerinde seçmeli derslerin okutulmasına izin veriyor. Biz PAK olarak bu hakkında kullanılmasını destekliyoruz. Kürt Dili Platformu içerisinde aktif yer alıyoruz. Yine son olarak HAK-PAR, PSK, PDK-Bakur ve TEVGER ile birlikte ortak bir bildiri yayımlayarak öğrencilerin bu dersleri tercih etmesi çağrısında bulunduk” dedi.
“Kürt dili meselesi Kürdistan meselesinin bir parçasıdır” diyen Ergün, “Kürtler devletten bir an önce Kürtçe anadilde eğitim hakkını tanımasını, ilkokuldan üniversiteye kadar eğitim ve öğretim dili olarak okutulmasını istemeli. Ancak bununla birlikte siyasi partiler de Kürtçe seçmeli ders hakkını savunmalı. Biz PAK olarak bir çok kentte broşür dağıtmayı planlıyoruz. Kendim de Çarşamba günü Diyarbakır’a gidip bu kampanyaya katılacağım” diye konuştu.
Ergün, “Dil bir ulusun temel direğidir. Tarih de göstermiştir ki dilini unutan toplumlar yok olup gitmişlerdir. Bizler Kürt halkı olarak yaşamın her alanında kendi anadilimizi konuşmalıyız. Anadilini bilmeyenler de mutlaka öğrenmeli ki Kürt dili meselesi ile birlikte Kürt davası da ileriye doğru gitsin” ifadesini kullandı.
İstanbul’da 5-6 milyon Kürdün yaşadığını belirten Kasım Ergün, “Dünyada Kürtlerin en çok bulunduğu kent İstanbul’dur. Dolayısıyla buradaki Kürtlerin özellikle Kürt dili etrafında bir araya gelmeli, örgütlenmelidir. Mesela yerel yönetimlerle seçim dönemlerinde bir araya geldiğimizde bu konuda şartlarımızı öne sürebilmeliyiz. Her semtte, her mahallede Kürtçe çocukları kendi anadilinde eğitim görebilsin diye, kreşler ve kurslar, yine kültür merkezleri açılmasını talep etmeli, bu şartla onları destekleyeceğimizi söylemeliyiz. Çünkü eğitim ve yaşam dili Türkçe olduğu için metropollerde Kürt dili daha çabuk unutuluyor, bunun farkında olmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.