Malatya Emek ve Demokrasi Platformu: Yüreğimiz bu kez Amasra'da yandı!

16-10-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Bartın Amasra Maden Faciası Malatya Emek ve Demokrasi Platformu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Malatya Emek ve Demokrasi Platformu, Bartın’da yaşanan maden faciası ile ilgili, “Bu bataklıkta işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri 'maliyet', yeterince denetim yapmak 'gereksiz', işçiler işverenin kâr hırsı-üretim zorlaması hedeflerine ulaşması gereken 'köleler' olarak görülmektedir” açıklamasını yaptı.

Bartın’da, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında, yerin 300 metre derinliğinde meydana gelen grizu patlaması sonrası 41 madenci yaşamını yitirdi, 11 maden işçisi de yaralandı.

Bugün bir çok kentte sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda, olayın “kaza değil, cinayet olduğu” belirtildi.

Malatya Emek ve Demokrasi Platformu da "Acımız büyük, yüreğimiz bu kez Bartın Amasra'da yandı! Sorumlular hesap versin!" şiarıyla kent merkezinde bir basın açıklaması düzenledi.

Platform adına açıklama metnini okuyan Malatya Eğitim Sen Mali Sekreteri Faik Kurudere, "Ne yazık ki ülkemizde kaza sınırlarını çoktan aşarak adeta seri iş cinayetlerine dönüşen tablo ile karşı karşıyayız. Her yıl ortalama iki bin canımız göz göre göre kapı aralanan iş cinayetleri ile aramızdan koparılmaktadır” dedi.

Kutudere, “Kaza değil cinayet diyoruz. Çünkü çalışma yaşamı özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, kayıt dışı, güvencesiz, esnek çalıştırma, kuralsızlaştırma gibi emek düşmanı politikalarla bir bataklığa dönüştürülmüştür. Ne için? İşverenlerin kâr hırsı için, emeğin daha fazla sömürüsü için" ifadelerini kullandı.

Yaşanan durumun “fıtrat” ve “kader” denilerek geçiştirildiğini ve asıl sorumlularının cezasız kaldığını belirten Kurudere, "Bugüne kadar Soma, Kozlu, Karadon, Ermenek, Torunlar olmak üzere yüzlerce, binlerce örnek iş cinayetlerinin kaynağında, işçilere, emekçilere 19 yy'ın kölelik koşullarının dayatıldığı bataklığın yattığını fazlası ile ispatlamıştır. Bu bataklıkta işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri 'maliyet', yeterince denetim yapmak 'gereksiz', işçiler işverenin kâr hırsı-üretim zorlaması hedeflerine ulaşması gereken 'köleler' olarak görülmektedir" diye konuştu.

Kurudere, "İktidarın tüm sözcüleri birkaç yıl önce Sayıştay tarafından yapılan denetimler sonucu hazırlanan raporlarda ifade edilen eksiklikleri, kusurları inkar etmek için adeta birbiri ile yarışıyor. Amasra'da yaşananlara ilişkin her söz dün TBMM'de geçirilen sansür yasasına dayanarak susturulmak isteniyor. Oysa yapılması gereken bellidir. Tüm iddialar tüm yönüyle titizlikle araştırılmalı, sorumlular açığa çıkarılıp yargılanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından platform üyeleri hayatını kaybedenler için iki dakikalık sessiz eylem düzenledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli