HÜDA-Par lideri: Kürt sorunu, bir kimlik meselesidir ve çözüm bekliyor

16-10-2022
Abdulselam Akıncı
Etiketler HÜDA Par Zekeriya Yapıcıoğlu
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – HÜDA-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Kürt sorunu vardır ve çözüm bekliyor. Ama yine 2012, 2013’teki gibi bir süreç yürütülürse yine bozulacaktır. Bu mesele bir hak ve hukuk meselesidir. Bu bir bölgesel gelişmişlik sorunu ya da Kürtlerin yaşadığı kentlerin geri kalmışlığı sorunu değildir” dedi.

Alimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) tarafından düzenlenen "7'nci Alimler Buluşması"na, Türkiye, Afganistan, Suriye, Rojava, Rojhılat ve Kürdistan Bölgesi başta olmak üzere pek çok lider ve ulema katılıyor.

Dün başlayan ve bugün de devam eden programın açılış konuşmasını Alimler ve Medreseler Birliği Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan yaparken programa, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Rojavalı alim ve müderris Şeyh Zahid Haznevi, Dünya Alimler Birliği Erbil Temsilcisi Prof. Dr. Ahmed Abdulvahap Pêncwinî, Şeyh Esad El-Çokreşi Medresesinden Mehmet Fırat, Ronaki Müessesesi Genel Müdürü Dr. İdris Karitani, Jiyar Enstitüleri Erbil Sorumlusu ve Koya Üniversitesi Öğretim Görevlisi  Prof. Dr. Süleyman Selim İbrahim, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu katılımcılar arasında bulunuyor.

“Kürdistan’ın 4 parçasından alimler toplandı”

Rûdaw muhabiri Selam Akıncı’ya konferansa ilişkin bilgi veren Yapıcıoğlu, şunları söyledi:

“Kürdistan’ın 4 parçasından ve İslam dünyasından pek çok alim toplandı. İslam ümmetinin sorunları ve Kürt sorunu dahil pek çok mesele alimler arasında tartışılıyor.

Sorunlar hem teşhis ediliyor hem de çözüm anlamında nasıl bir çıkış yapabiliriz diye değerlendiriliyor. Bu buluşma 7’nci seferdir düzenleniyor. Bizim dışımızda diğer siyasi partilerin davet edilip edilmediğini, edildiyseler neden katılmadıklarını bilmiyorum. Bizi davet ettiler, bizim de program uygundu ve geldik.

Benim de Pazar günü bir konuşmam olacak. Kürdistan’ın 4 parçası ve İslam dünyasından gelen alimlere hitap edeceğim.”

“Kürt sorunu, Kürtlerin yaşadığı kentlerin geri kalmışlığı sorunu değildir”

Rûdaw’ın yeniden çözüm sürecinin başlayıp başlamayacağına ilişkin sorusunu yanıtlayan HÜDA-Par lideri Yapıcıoğlu şunları ifade etti:

“Maalesef temeli sağlam olmadığı ve içinde samimiyet barındırmadığı için çözüm süreci çöktü. Sebepler üzerine uzunca konuşabiliriz. İktidar partisi MHP ile ittifak kurduktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemleri değişti.

‘Kürt sorunu yoktur’ dedi. Biz de dedik ki ‘Siz 2015’te süreç bitene kadar hangi adımları attınız da sorunu çözdünüz ve ortada sorun kalmadı’.

Kürt sorunu vardır ve çözüm bekliyor. Ama yine 2012, 2013’teki gibi bir süreç yürütülürse yine bozulacaktır. Bu mesele bir hak ve hukuk meselesidir.

Bu bir bölgesel gelişmişlik sorunu ya da Kürtlerin yaşadığı kentlerin geri kalmışlığı sorunu değildir.

“Kürt sorunu bir kimlik meselesidir”

Mesele bir kimlik meselesidir, kültür ve sanatın tanınması meselesidir. Bu husus kabul edilinceye kadar çözüm süreci başlasa da bir sonuç vermeyecektir.

Anayasa değişmeli, yasal düzenleme istemeyen bazı adımlar da atılabilir. İdari bazı adımlar atılabilir. Siyasi, ekonomik, kültürel boyutu var bu meselenin. Bir yönüyle çözüp diğer yönleri bırakırsan bu olmaz.

Bu sorunun muhakkak çözülmesi gerekiyor.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli