TBMM - 4 partiden uzlaşma

 

Ankara (Rûdaw)

- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bir grup asker eliyle yaptığı darbe girişimi nedeniyle bugün saat 17.00’de olağanüstü toplandı.



Toplantıya Genelkurmay başkanı Orgeneneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüstü Cirit ve çok sayıda yüksek yargı mensubunun yanı sıra, diplomatlar ve sivil toplum örgütlerinden bir çok isim katıldı


TBMM’de grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve HDP darbeye karşı ortak bildiride uzlaştı.

 

TBMM'nin darbe girişimine karşı yayımladığı ortak bildiride, "Herkes bilmelidir ki bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, milli iradeye, Gazi Meclis’e uzanacak her el, karşısında TBMM'nin çelikten iradesini bulacaktır" ifadelerine yer verildi.

 

TBMM’deki olağanüstü toplantıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ardından İstiklal Marşı okundu.


TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yaptığı konuşmada, "Dün akşamdan beri çok üzücü, çok acı verici fakat aynı zamanda çok izzetli saatler yaşadık" dedi.


Kahraman “Gönlümüz birlik ve beraberliğimizin devamından yanadır. Bu kalkışma girişimine kalkışanlar en ağır bedelleri ödeyecektir” ifadelerini kullandı.


Başbakan’dan teşekkür

 

Başbakan Binali Yıldırım, darbeye karşı duran STK'lar, medya kuruluşlarına ve sokağa çıkan halka teşekkür etti. Yıldırım, şöyle devam etti:

 

"Sayın milletvekiller dün gece Meclis'e geldiniz, 'ya demokrasi ya ölüm' diyerek bu mecliste dimdik durdunuz. Milletin Meclis'ini bombaladılar geri adım atmadınız. Dünya demokrasilerine örnek bir duruş sergilediniz.

 

Millet sokakta istiklaline sahip çıkarken, siz de milletin vekilleri olarak burada milli iradeye sımsıkı sarıldınız. Yüzyıllarca unutulmayacak bir dayanışma sergilediniz. Milletimden sonra en büyük övgüyü sizler hakediyorsunuz. Parti ayrımı yapmaksızın, her bir vekili selamlıyor. Sizlere şükranlarımız sunuyor, sizleri büyük bir heyecanla alkışlıyorum. "

 

Kılıçdaroğlu: Lanetliyoruz

 

Yıldırım'ın ardından kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Dün yaşadığımız olay doğrudan bir darbe girişimidir” dedi.

 

Kılıçdaroğlu, "Ne mutlu ki bu süreç ortak paydada bizleri birleştirdi” dedi.

 

Bahçeli: Bir avuç işbirlikçi

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, "Şerefli Türk ordusunun içine sızmış bir avuç düşman işbirlikçisi ortalığa çıkmıştır. Türk demokrasisi çok çetin bir imtihandan geçmiştir" diyerek, şöyle devam etti:

 

"Gazi Meclis havadan bombalanmıştır. Bu sözün bittiği kırılma noktasıdır, korkunç bir hainliktir. Böylesi bir çılgınlığı, Milli Mücadele döneminde 7 düvel bile yapamamıştır. Bu, Türk milletinin tamamını hedef almıştır.

 

Bunların yediğini içtiğini burunlarından getirmek, hepimizin namus borcudur."

 

Baluken: Gururluyuz

 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, askeri, bürokratik veya sivil hiçbir darbenin hiçbir meşru gerekçesi olamayacağını dile getirerek, şunları ekledi:

 

“Bu darbeci anlayışı en sert biçimde lanetliyorum. Dünkü katliamcı saldırılarda hayatını yitirenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

 

Bu tarz saldırıları yapanlar bilmelidir ki, Türkiye halkları hiçbir zaman darbelere prim vermedi.  Bu tarz saldırılar asla başarılı olamayacak.

 

Bizler de HDP şahsında bu demokrasi mücadelesinin parçası olmanın gururunu paylaşmak istiyoruz.

Barış, demokrasi, insan hakları, hukuk temelinde her türlü siyasi işbirliğini gerçekleştirebileceğimizi ilan ediyoruz."