Kobani davasında duruşma: Karar verilmesi bekleniyor

16-05-2024
Rûdaw
Etiketler Kobanê Sincan Sincan Uygur Özerk Bölgesi Ankara’nın Sincan Cezaevi
A+ A-

Haber Merkezi - Kobani davasının duruşması bugün saat 10.00’da Ankara’da Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülmeye başlandı.

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu 18'i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani davası karar duruşması bugün görülüyor.

IŞİD'in Kobani’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek açılan ve tarihe "Kobane davası" olarak geçen davada mahkeme heyeti, yargılamanın geldiği aşama itibariyle duruşmanın ertelenmesi talebinin reddine, tahliye taleplerinin de hükümle birlikte açıklanmasına oy birligiyle karar verdi.

Avukat Faik Özgür Erol, eksik evrakların incelenmesi için bugün esasa dair karar verilmemesini ve müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

Erol, “Maktullerin gerçek faillerinin kimler olduğunu emniyet de iddia makamı da yapmadı. Bunu biz yaptık. Getirip önünüze koyduk. Siz de aynı gün kurduğunuz ara kararla ‘dava dışı kişilerle ilgili talepleri kabul etmiyoruz’ dediniz. Kobanê olaylarının paramiliter güçler olduğunu gösterdik. Dargeçit ve Diyarbakır’da Hizbullahçıların, Adana’da DAİŞ’lilerin işlediği cinayetleri gösterdik. Ancak bu yargılama kendi hakikatini üretme kabiliyetinden dahi yoksundur. Hakikat o kadar basit değildir, her zaman bir bedeli vardır" dedi.

Mahkeme heyeti, yargılamanın geldiği aşama itibariyle duruşmanın ertelenmesi talebinin reddine, tahliye taleplerinin de hükümle birlikte açıklanmasına oy birligiyle karar verdi.

Savunmaların alımasının ardından duruşmaya saat 14.30’a kadar ara verildi. 

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan'ı da katılımıyla duruşma öncesi açıklama yapıldı.

Tutuklu bulunan siyasetçilerin isimleri şöyle: Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, İsmail Şengül, Bülent Parmaksız, Alp Altınörs, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli, Gültan Kışanak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli