Erbil (Rûdaw) - HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı "Kürt meselesi sadece silah bırakma ile sınırlı değildir, Kürtlerin hakları tanınmalıdır."
Diyarbakır’da HÜDA PAR öncülüğünde "Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştay kapsamında HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Rûdaw TV’den Hêvidar Zani’nin sorularını yanıtladı. Ramanlı, Kürt meselesinin çözümünün sadece silahların bırakılmasıyla sınırlı olmadığını belirterek, Kürt halkının anayasal haklarının tanınması gerektiğini vurguladı.
"Çalıştayı daha önce planlamıştık"
Yeni bir çözüm sürecinin başladığı bir dönemde çalıştay düzenleme amaçlarına dair soruya yanıt veren Serkan Ramanlı, bu toplantının aslında daha önce planlandığını belirterek şunları söyledi:
"Her şeyden önce duruşumuzu belirtmek isterim ki, Sayın Bahçeli’nin ‘Öcalan’a yönelik çağrısı'ndan bir yıl önce bu konferansı yapmayı planlamıştık. Ancak o dönemde değil, şimdi yapmamız kısmet oldu. Belki de bu döneme denk gelmesi daha hayırlı oldu. Kürt meselesinin sadece PKK’nin silah bırakmasıyla ve belirli siyasi taraflarla tartışılmasını doğru bulmuyoruz. Bu mesele daha derin bir meseledir ve çözülmesi gerekir. Kürt halkının tüm hakları teslim edilmelidir. Türkiye Anayasası’nda Kürtler, Kürt kimliğiyle tanınmalıdır."
"Kürt sorunu, silahların bırakılmasıyla bitmeyecek"
Türkiye’de devam eden süreci destekleyip desteklemediklerine ve Kürtlerin hangi haklara kavuşması gerektiğine dair soruya yanıt veren Ramanlı, Kürt meselesinin sadece silah bırakma meselesi olmadığını ifade etti:
"Bugün müzakere edilen konu sadece PKK’nin silah bırakması. Ancak biz diyoruz ki Kürt sorunu sadece silah bırakma meselesi değildir. Evet doğrudur, artık silah ve silahlı mücadelenin dönemi sona ermiştir. Öldürmek ve öldürülmek artık Kürtlerin gündeminden çıkmalıdır. Barışçıl yollarla bu sürecin tamamlanmasını destekliyoruz. Ancak PKK silah bıraksa bile Kürt halkının hakları tam anlamıyla verilmiş olmayacak. Bu mesele, yüz yıldan fazladır devam eden bir meseledir. Kürt halkının haklarının anayasal güvence altına alınması gerekmektedir. Devletin de bu konuda bazı adımlar atması elzemdir."
"Kürtler anayasada tanınmalı, ana dilde eğitim hakkı sağlanmalı"
HÜDA PAR olarak Kürt halkı için hangi hakları talep ettiklerine ilişkin soruya Ramanlı, şu yanıtı verdi:
"Öncelikle şunu belirtmeliyiz: Türkiye sadece Türklerin devleti değildir, Kürtlerin de devletidir. Kürtler ve Türkler bu devleti birlikte kurdu. Türklerin hangi hakları varsa, Kürtlerin de aynı haklara sahip olması gerekir.
Özellikle şu konular bizim için önceliklidir: Ana dilde eğitim hakkı sağlanmalıdır.Kürtçenin resmi dil olarak tanınması gerekir. Kürtlerin anayasal olarak tanımlanması ve varlıklarının güvence altına alınması gerekmektedir. Kürtlerin ulusal kimliklerinden dolayı maruz kaldıkları tüm hak ihlalleri son bulmalıdır."
"Konferansın sonuç bildirgesi paylaşılacak"
Çalıştayın sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmasına ilişkin soruya yanıt veren Ramanlı, çalıştay sonunda bir sonuç bildirgesi yayımlayacaklarını belirterek şunları söyledi:
"Çalıştay tamamlandıktan sonra bir sonuç bildirgesi yayımlayacağız. Konuşulan konular ve yapılan değerlendirmeler doğrultusunda bir komisyon tarafından ortak bir bildirge hazırlanacak ve kamuoyuyla paylaşılacak."
"Kürdistan Bölgesi, barış sürecinde önemli bir rol üstlenebilir"
İmralı heyetinin Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmesi ve Başkan Mesud Barzani ile görüşmesi hakkındaki soruya yanıt veren Ramanlı, Kürtler arasındaki sınırların yapay olduğunu vurguladı:
"Kürtler arasındaki sınırlar her ne kadar Sykes-Picot Antlaşması ile çizilmiş olsa da ne vicdanımıza ne de gerçekliğimize göre bu sınırlar gerçek sınırlar değildir. Türkiye, Suriye, Irak ve İran arasında bir sınır çizilmiş olsa da Kürt halkının bilinci, ruhu ve sevgisi bu sınırlarla kısıtlanamaz. Hepimizin birbirimize destek olması gerekir.
Sayın Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi yetkilileri bu süreçte ellerinden geleni yapmıştır. PKK’nin silah bırakması ve kalıcı barışın sağlanması konusunda alacakları rolü hakkıyla yerine getireceklerine inanıyorum. Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin bu konuda büyük bir destek sağlayacağını düşünüyorum."
"Silah olduğu sürece müzakere zor olur"
PKK’nin silah bırakmasıyla ilgili devam eden süreci değerlendiren Ramanlı, silahların varlığının müzakere sürecini zorlaştırdığını söyledi:
"Şu ana kadar esas sorun tartışılmış değil. Takip ettiğiniz gibi bu süreç daha çok PKK’nin silah bırakması çerçevesinde ilerliyor. Ancak bizim geçmiş deneyimlerimizden gördüğümüz gibi, silah olduğu sürece müzakere süreci zorlaşıyor ve engeller ortaya çıkıyor.
Silahların tamamen bırakılmasıyla birlikte her türlü Kürt meselesi daha açık ve yüksek sesle müzakere edilebilir. Devletin de tarihten ders alarak Kürt halkının haklarını tanıması, bu süreci gereksiz yere uzatmadan en kısa sürede çözmesi gerektiğini düşünüyorum."
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın