İstanbul (Rûdaw) - Siyasetçi ve akademisyen Ufuk Uras, MHP lideri Bahçeli’nin PKK lideri Öcalan’a yönelik çağrısı ile başlayan süreçten umutlu olduğunu söyledi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Ekim 2024'te yaptığı açıklama ile başlayan süreç, DEM Parti’den bir heyetin İmralı, Meclis’teki partiler ve Kürdistan Bölgesi’ni ziyaretleri ile devam ediyor.
Ankara kulislerinde PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yakın zamanda bir açıklama yapabileceği konuşuluyor.
Rûdaw TV’de Hevidar Zana’nın sunduğu bültene konuk olan siyasetçi- akademisyen Ufuk Uras, yeni süreç hakkındaki umudunu koruduğunu söyledi.
“Öcalan'ın yapacağı açıklamadan sonrası önemli”
Uras, “Çünkü gerek PKK'nin açıklaması, gerek Öcalan'dan gelen açıklamalar, gerek DEM Parti grubundan gelen açıklamalar son derece olumlu. Bence Abdullah Öcalan'ın yakın bir zamanda yapacağı açıklamadan sonrası önemli. Ben bu süreçle ilgili bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Ama bundan sonra barışın ve demokrasinin inşası üzerine konsantre olmamız lazım” dedi.
“Türk-Kürt kardeşliği meselesi önemli” diyen Uras, “Süreç oraya doğru gidiliyor” diye ekledi.
Ufuf Uras, “Gerek Öcalan'ın gerek PKK'nin açıklamasındaki anahtar cümle demokratik dönüşüm. Yani bu yapıların demokratik siyasetin bir parçası haline gelmesi ama PKK yapılanması için de bir kademelendirme olabilir. Türkiye'ye gelebilir. Bununla ilgili yasal düzenleme olması gerek. Bazıları orada kalır. Irak'a geçer. Kimisi Norveç'e geçer. Bunlar çok işin teknik kısmı. Ama demokratik siyasetin ön plana çıkarılması konusunda bence tam bir mutabakat var, öyle gözüküyor” ifadelerini kullandı.
“Suriye'deki Kürtlerin merkezi hükümetin bir parçası olması önemli”
Uras, sürecin Suriye ve Rojava ile ilgili olan kısmı hakkında ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Suriye'nin yeniden yapılanmasında Suriye'deki Kürt güççülerin merkezi hükümetin bir parçası olması önemli. Muhtemelen öyle bir perspektif olacaktır. Ama bence en önemli mesele Türk-Kürt kardeşliğinde Kürtlerin kendi içindeki buluşması, birliği.
Ahmet Şahran'ın Ekonomist Dergisi'nde yaptığımız söyleşiye baktığımızda bir demokratik çoğulculuğu içeriyor. Yani Kürtlerin Suriye merkezi yönetimi bir parçası olması zaten elde var bir. Ama bunun modeli federatif modelden çok daha ünlüter devlet içinde bir çoğulculuk düşünüyorlar.
Bütün bunlar müzakere edilmesi gereken meseleler. Ama nasıl Türkiye-Irak ilişkisinde kırmızı çizgiler kalktı, pembe çizgiye dönüştü.”
“Irak-Kürdistan'daki model aslında bütün bu süreçte esas olan model”
Ufus Uras, süreçte Kürdistan Bölgesi’nin sorlü hakkında ise, “Irak-Kürdistan'daki model aslında bütün bu süreçte esas olan model olacak. Yani Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi ve Türkiye'nin normalleşmesi” dedi.
Uras, “Bence Türkiye-Suriye ilişkisindeki normalleşme, yani sınır güvenliğinin Suriye merkezi hükümeti tarafından sağlanması, yerel yönetimlerde dahil reformların, bu kayyım siyasetiyle ilgili yasanın değişmesi bence bunun önünü açacak ve infaz yasasındaki düzenlemeyle siyasi mahkumların serbestliğine kadar varabilecek bir süreç olacak”diye konuştu.
“Haziran'a itibariyle daha bir normalleşme sürecine geçeceğiz”
Süreç içerisinde atılması öngörülüne adımlar hakkında ise Uras, şunları dile getirdi:
“Özellikle terör tanımının daraltılarak doğrudan silahlı eylemlerin dışında kalanları içermeyecek şekilde esnetilmesi makul bir çalışma.
Kayyım yasası ile ilgili mecliste 9 partinin zaten önerisi var. Ben önümüzdeki süreçte bunların hızla gündeme geleceğini ve Haziran'a itibariyle daha bir normalleşme sürecine geçeceğimizi düşünüyorum.
Cumhur İttifakı içinde bir yarılma vesaire olmadığını düşünüyorum. Bence PKK'de dahil sorun çıkaracağını düşünenler aslında bunu istiyorlar, bunu temenni ediyorlar. Yoksa olgusal bir durum değil.”
“Süreç herkese yarar”
Ufuk Uras, “Bu sürecin Erdoğan'a yarayabileceğini varsayarak itiraz eden tırnak içinde bir beyaz Türk refleksi var. Erdoğan'a yarar mı? Tabii ki yarar. Ama bence muhalefete de yarar. Bütün bölgeye de yarar. O yüzden dar değil geniş baktığınızda bu sürecin sonuç vermemesi için hiçbir neden yok” dedi.
Özgür Özel'in zaten genel olarak süreci desteklediğini belirten Uras, “Kendi tabanı milliyetçi tabanına karşı biraz dikkatli davranıyor. Abdullah Öcalan'ın da CHP'ye çok önem verdiğini görüyoruz. Bu sürecin içinde mutlaka CHP'nin de olması gerektiği şeklinde bir perspektif sunduğunu zaten CHP'ye iletildi” dedi.
Ufuk Uras, “Bizim normalleşme dediğimiz şey 12 Eylül rejiminin aşılması. O konuda bir sıkıntı olmaz CHP açısından. Önyargılığın bir mantığı yok. Birikmiş önyargılar var ama süreç içerisinde bu süreç başarılı olursa devasa silahlanma harcamaları eğitime sağlığa gidecek ve insanlar kendi refahların da arttığını görecekler. Yani Türk-Kürt kardeşliği sadece bir modda değil, geleceği, tarihi birlikte inşa etmek. Bir tarihsel ittifak. O yüzden şu anda bir sessizlik var. Bir tepki yok. Ama ortada duranların da hızla bu süreci bir parçası olacağından şüphem yok” ifadelerini kullandı.
Siyasetçi- akademisyen Ufuk Uras Rûdaw TV'de Hevidar Zana'nın konuğu oldu:
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) February 16, 2025
🔴"Öcalan, Kandil ve DEM Parti'den gelen açıklamalar olumlu"
🔴"Suriye'nin yeniden yapılanmasında Kürt güçlerin merkezi hükümetin bir parçası olması önemli"
🔴"Irak Kürdistan'ındaki model aslında bütün… pic.twitter.com/WHdHEt6UnL
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın