CEMEVİNDE BAŞKANLIK TARTIŞMASI: Dersimliler ibadetlerini sokağa taşıdı

Dersim (Rûdaw) – Dersim’de Cemevin’de yaşanan tartışmalar nedeniyle vatandaşlar Cem ibadetlerini artık mahallelerde gerçekleştiriyor.

Ocak ayında Cemevi'nde iki adayın yarıştığı Olağan Genel Kurulda Ali Ekber Yurt bir  oy farkla yeniden başkan seçilmesinin ardından, yaşanan gerginlik devam ediyor.

Seçim sonrası harekete geçen Alevilerin önde gelen din önderleri Pirler Meclisi, yeniden başkan seçilen Yurt’un “usulsüz” bir şekilde üye yaptığını iddia ederek seçimi mahkemeye taşımıştı.

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Pirler Meclisi, Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’un toplumun geneli tarafından uzun süredir inançsal değerlere “uygun davranmaması”ndan kaynaklı şikayetler nedeniyle “düşkün” ilan edildiğini duyurmuştu.

Nüfusunun büyük bölümünün Alevi olduğu Dersim’de  ise vatandaşlar uzun zamandır Cemevin’de yaşanan tartışmaların Alevi inancına büyük zarar verdiğini düşünüyor.

Mevcut Cemevi yönetimine karşı tavır alan ocak sahibi Pirler bir araya gelerek kurdukları Pirler Meclisi, her Perşembe günü farklı bir mahalle de cem tutmaya başladı.

Pir Meclisi üyesi Baba Mansur Ocağı Pirlerinden Pir Mehmet Halis şunları söyledi:

“Dersim halkı cemevine gitmiyor. Cemevi başkanı düşkündür. Bu yüzden biz de orda ibadet gerçekleştirmiyoruz. Biz de Dersim’deki pirler, rayberler, talıplar ve mürşitler bir araya geldik,  Pirler Meclisi olarak karar aldık. Her hafta bir mahallede cem bağlıyoruz. Hizmetimizi yapacağız, yolunu sürmek isteyenlere öncülük yapacağız. Dersim Cemevi Başkanı oradan gitmeyene kadar ziyaretler, ocaklar için biz hizmetimizi bu şekilde sürdüreceğiz.”

Dersim Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt kendisine yöneltilen iddiaların asılsız olduğunu belirterek şunları dile getirdi:

“Hali hazırda davamız devam ediyor. Yine güreşebilirim ama önce davayı mahkemeden çeksinler ve tam teslimiyetle Pirler meydanına gelsinler. Ancak bunlar bunu yapmadılar. Benim bunlarla görüşmemem beni düşkün kılmaz, görüşmek zorunda değilim. Bir genel kurul olmuş bunlara göre  hukuksuzluk var. Ama bana göre ise genel kurulda sadece eksikler var, ben hukuksuzluk olduğuna inanmıyorum. Ben orda 49’a karşı 50 oyla seçimi almışım. Benim arkamda da 50 kişi var. Ben de 50 kişinin iradesini yok sayıp ‘istifa ediyorum’ diyemem. Bu arkadaşlar genel kuruldan sonra burada üç kez cem yaptılar. Ben bugüne kadar bu arkadaşlar cem evinde cem yapamaz demedim. Bu iş ayrı, bu cem evinde hangi resul evladı, hangi dede hangi yol evladı gelip cem yapmışsa engel olmadım olmamda.”.

Yurt, “Cemevini kendi menfaatimi için kullandığımı iddia ediyorlar. Bunun somut bir örneğini göstersinler. Ben cemevini kullanarak ne bir genel müdür oldum  ne de bu başkanlıktan kaynaklı çok iyi bir konumdayım ne de çok zenginim. Bütün varlığım bir memur maaşım ve eşimin maaşı onunla geçinen biriyim” diye konuştu.

Cemevinde genel kuruldan sonra yaşanan tartışmalar ve ayrışmalar nedeniyle huzursuzluk yaşayan Dersimliler, mahalle aralarında düzenlenen cemlerle ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor.

Veli Günek, “Ben kendim Kureşanlıyım. Kime soruyorsak herkes Ali Ekber Yurt’dan şikayetçi. ‘O orada olduğu için biz oraya gelmeyiz’ diyorlar. Burada cem tutulmuyor, normalde her Perşembe burada cem tutulması lazım ama o yüzden kimse cem tutmuyor. Bu halimiz ne olacak bir an evvel buradan gitse iyi olur” şeklinde konuştu.

Bülent Çetin, “Normalde bizim bir cemevimiz var, orda tutmamız gerekiyor. Ancak orada bir düşkün olduğu için orada cem tutmuyoruz. Mahallelerde cem tutuyoruz. Önceden dedelerimiz de bu şekilde cem tutarlardı. Bizde mahalleye geldik bu şekilde cemimizi tutuyoruz” ifadesine yer verdi.

Sultan Çakıcı, “Şöyle bir durum var; Cemevine çok fazla gidemiyoruz. Ben kendi adıma söyleyeyim politik nedenlerden ötürü cemevine  gitmiyorum. Burada olması iyi. İlk kez bu sene bir ceme katıldım çok mutluyum” dedi.

Fidan Kılıç, “Biz yönetimden kaynaklı cemevine gitmiyoruz. Burası daha güzel oldu iyi ki burada yaptılar Allah herkesin duasını kabul etsin” diye konuştu.