TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – Ağır toplar dönüyor mu?

Haber Merkezi – Türkiye basını, bugün anasayfaları silahlı çatışma ve saldırılar ile erken seçim senaryolarına ayırdı.

 

Türkiye gazetesi, “Seçime farklı ekiple” manşetiyle okurlarının karşısına çıktı.

 

Haberde, AK Parti'nin 30 Eylül tarihine kadar yapılması gereken olağan kongresinin seçim olması durumunda yıl sonuna ertelenebileceği belirtilirken, Başbakan Davutoğlu'nun seçimlere yeni yönetimle gitmek istediği ifade ediliyor.

 

Davutoğlu’nun 23 Ağustos'tan sonra kurmaylarını toplayarak bir karar vereceği ifade edilen haberde şu bilgiler de yer alıyor:

“AK Parti kongresinin seçimlerden önce yapılması durumunda tüzükte yer alan 3 dönem kuralının da değiştirilebileceği belirtiliyor. AK Parti'nin tüzük değişikliği ancak kongrede yapılabiliyor. AK Parti kurmayları, kongrenin toplanması durumunda bu değişikliğin yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. 3 dönem kuralına ilişkin değişikliğe gidilirse, erken seçim durumunda 3 dönem kuralına takılacak 26 milletvekili için de bu engel kalkmış olacak.”

 

Türkiye, AK Parti'nin hedefinin muhalefet partilerini de ikna ederek, Cumhurbaşkanı devreye girmeden, seçim kararını aldırmak ve Ekim ayında seçime gitmek olduğunu da yazdı.

 

Muhtarlara ihbar hattı

 

Bugün gazetesinin manşetinde ise, “Muhtarlara ihbar hattı” başlıklı haber yer alıyor.

 

Haberde, İçişleri Bakanlığı’nın 6 ay önce muhtarlara ihbar hattı kurduğunun ortaya çıktı belirtilerek, “Muhtar Bilgi Sistemi’ne kendi TC kimlik numarasıyla giren muhtarlar, “ihbar, şikayet, istek, görüş ve öneri” butonlarından birine basarak elde ettiği bilgiyi yetkili devlet kurumuna aktarıyor” deniliyor.

 

 

Habere göre, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen sistemile; muhtarların her türlü talep, öneri ve şikayetleri elektronik ortamda valilik ve belediyelere iletiliyor.


İsminin açıklanmasını istemeyen bir muhtarın, sistemle alakalı şunları söylediği aktarılıyor:

 

“Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde katıldığımız toplantıda bize bu sistem tanıtıldı. Bu sistemle bir mesajda talep, öneri, şikâyet ve iihbarlarımızın ilgili birime gideceğini ve ivedilikle çözüme kavuşturacaklarını söylediler.

TC kimlik numarası, ad ve soyadımızla giriyoruz. Cep telefonumuza aktivasyon mesajı geliyor onu girdikten sonra sisteme giriş yapabiliyoruz. Şimdiye kadar 6 tane talep yolladım ama hiçbiriyle alakalı bir cevap alamadım. Sistemi dilekçe bile yazamayan yaşlı muhtarların gözünü boyamak için yapmışlar ama maalesef sorunlara çare olmadı.

Ben yine ilgili istek ve talebimi dilekçeyle belediyeye ve ilgili birimlere yapıyorum ve daha hızlı çözüme kavuşturuyorum."

 

ABD Kürtler’e ihanet etti mi?

 

Taraf gazetesinin birinci sayfasından verilen “ABD Kürtlere ihanet etmedi” başlıklı haberde ise, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın sözleri yer alıyor.

 

Washington Post’tan David Ignatius’a konuşan Demirtaş, “ABD’nin İncirlik anlaşmasında Kürtlere ihanet ettiğine inanmıyorum” dedi.

 

Habere göre Demirtaş, “Cumhurbaşkanı Edoğan’ın geçmişte IŞİD’i desteklediğini ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı kurulan koalisyonda hala etkin olarak rol almadığını” söyledi.

 

HDP’nin bir sonraki seçimde oylarını artıracağını tahmin eden Demirtaş, “hedeflerinin yüzde 20 olduğunu” belirtti.

 

HABER BAŞLIKLARI

 

Vatan: Sistem değişti

Taraf: Yetki gaspı

Takvim: Çözüm odası

Posta: Millet ağlıyor

Habertürk: Asker ve polise satış uyarısı

Cumhuriyet: Erdoğan darbe yaptı

Birgün: Tarafın belli

Akşam: CHP’de çatlak

Star: Merkel’e parallel resti

Hürriyet: 4+4 tansiyonu

Milliyet: Ege korsanları