Ufuk Uras: Türkiye-Irak Kürdistanı ilişkisi benzeri bir durum Suriye için de beklenebilir
Erbil (Rûdaw) - Eski milletvekili ve siyasetçi Ufuk Uras, “Suriye’nin geleceğine ilişkin sınır güvenliğinin Suriye merkezi hükümeti tarafından sağlandığı, YPG gibi yapıların da farklı bir yapılanma içinde eriterek Suriye merkezi devletine tabi olduğu bir yapılanma konusunda Türkiye’nin onayı gelebilir” dedi.
Rudaw TV Haber Bültenine katılarak Hevidar Zana’nın sorularını yanıtlayan Ufuk Uras, NATO Liderler Zirvesi ve Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Uras, “(Türkiye için)Kazanım elde ettiği ortada. Çünkü Türkiye’de bu zirvede bir kriz olacağı ve bu krizin Türkiye siyasetine yansıyacağı varsayılıyordu. Biz de tam tersine Türkiye ve ABD arasında stratejik işbirliği nedeniyle başarılı geçeceğini varsayoyorduk. Tam da tahmin ettiğimiz gibi bu diplomatik müzakereye dayalı ilişkinin önemli olduğu ortaya çıktı. Taraflar karşılıklı birbirini anladı. Türkiye’de bir çok insan 24 Nisan Ermeni Soykırımı dahil gündeme geleceğini, İsrail konusunun gündeme geleceğini zannederken tahmin ettiğimiz gibi bunların hiçbiri olmadı. Stratejik işbirliği de iki tarafın çıkarları optimum da buluşmasıyla tahmin ediyorum devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Afganistan’da NATO görevi kapsamında kalmak istediğine ilişkin soruya yanıt veren Uras, şu ifadeleri kullandı.
“Türkiye’nin Afganistan’da kalmak istemesinden çok bunun bir müzakere ve pazarlık konusu olduğunu görüyoruz. Türkiye bu konuda ABD’nin desteğini istiyor ve bölgedeki konumunu ve pozisyonunu tutmayı ve aynı zamanda ABD ile bir dizi konudaki müzakerelerin bir pazarlığı haline getirmek istiyor. Tahmin ediyorum Kabil Havaalanının önemi itibari ile Türkiye oradaki varlığını devam ettirecektir. Bu NATO çerçevesi içerisinde olacak. Türkiye ABD ile anlaşarak Taliban’a rağmen simgesel de olsa askeri varlığını sürdürecektir.”
ABD’nin Rojava’da Kürtlere verdiği desteğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uras, “Özellikle Suriye’nin geleceğine ilişkin sınır güvenliğinin Suriye merkezi hükümeti tarafından sağlandığı, YPG gibi yapıların da farklı bir yapılanma içinde eriterek Suriye merkezi devletine tabi olduğu bir yapılanma konusunda Türkiye’nin onayı gelebilir. Yani Türkiye-Irak Kürdistanı ilişkisi benzeri bir durumun Suriye için de beklenilebileceği, bu konuda bir anlaşmaya varılabileceği düşünülebilir ama onu YPG üzerinden değil başka bir isimlendirme üzerinden muhtemelen yapacaklardır Türkiye’nin onayını alarak” diye konuştu.
Uras ayrıca, “Türkiye dünyada 9 bölgede asker bulunduruyor. Kamuoyunu ‘küresel bir kavga olduğu ve küresel kavganın bütün aktörleri bu bölgelerde var neden biz olmayalım’ diyerek ikna ediyor” dedi.