Sudani ile görüşme sonrası konuşan Blinken: ABD özel sektörü Irak'a yatırım yapmakla ilgileniyor

Erbil (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün, Washington DC'deki üst düzey ABD-Irak komitesi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, ABD'de özel sektörün Irak'a yatırım yapmakla ilgilendiğini söyledi.

Blinken, bugün Washington’da, Irak Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı Muhammed Ali Tamim ile ABD-Irak Yüksek Koordinasyon Komitesi (HCC) toplantısına eş başkanlık yaptı. Komite toplantısı, ABD Dışişleri Bakanı'nın günün erken saatlerinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani ile görüşmesinin ardından gerçekleşti.

Blinken basına verdiği brifingde, Başbakan Sudani'nin ziyareti için "ABD ile Irak arasındaki ilişkiye verdiğimiz önemi ve değeri vurguluyor" ifadesini kullandı.

Blinken, "Bugünkü HCC toplantısı aracılığıyla enerji, güvenlik, demokrasi, hukukun üstünlüğü, iklim ve su dahil olmak üzere yarım düzine konuya odaklanıyoruz. Amerikan özel sektörü, bu konuyla ilgilenmeye devam ediyor. Irak'a yatırım yapıyor ve uzmanlığını özellikle enerji konusunda sunuyor” diye konuştu.

Sudani cumartesi günü Washington’a gitti ve bugün ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmeye hazırlanıyor. Ziyareti sırasında Sudani'nin Pentagon'u da ziyaret etmesi ve ABD'li senatörler, General Electric ve Lockheed Martin gibi şirketlerin yetkililerinin yanı sıra ülkedeki Irak diasporası üyeleriyle görüşmesi planlanıyor.

“Irak hükümeti ekonomisini çeşitlendirmeyi amaçlıyor”

Tamim, HCC toplantısının Irak-ABD ilişkilerini "Stratejik Çerçeve Anlaşmasını etkinleştirecek bir sonraki aşamaya" taşıyacağını belirterek, Irak hükümetinin ABD ile ekonomik ortaklıklarını genişletmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.

Tamim, "Irak hükümeti, yerel sanayilerin etkinleştirilmesi ve hükümet kuruluşlarının Irak ekonomisini uluslararası pazarlara açık hale getirecek karlı bir modeli benimsemesi yoluyla ekonomisini çeşitlendirmeyi amaçlıyor" dedi.

Irak Başbakanlık ofisi tarafından yayınlanan Sudani’nin resmi ziyaret programında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Biden'ın Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile görüşmeler yer alıyor/

Irak Hükümet Sözcüsü Bassem el-Awadi,  pazar günü Rûdaw'a yaptığı açıklamada "Ziyaretin asıl amacı Stratejik Çerçeve Anlaşmasını yeniden etkinleştirmektir" demişti.

Stratejik Çerçeve Anlaşması 2009'da yürürlüğe girdi ve uzun vadeli ikili ekonomik, diplomatik, kültürel ve güvenlik işbirliği yoluyla Bağdat-Washington ilişkilerini normalleştirmeyi amaçlıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irak Başbakanı Sudani'nin siyasi danışmanı Fadi el-Şemmari, Irak ile ABD arasında bir anlaşmaya varılması için geniş bir alan bulunmadığını belirterek, “Irak heyetinin önceliği Bağdat ile Washington arasında stratejik bir çerçeve anlaşmasına varmaktır” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın resmi daveti üzerine gerçekleşen ziyarette Sudani’ye; Kürdistan Bölgesi Hükümetinden temsilcinin de aralarında bulunduğu hükümet, parlamento ve özel sektör yetkililerinden oluşan bir heyet eşlik ediyor.

Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu bültene konuk olan Başbakan Sudani'nin siyasi danışmanı Fadi el-Şemmari, ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Başbakan Sudani’nin Washington ziyaretinin özellikle Irak ve bölgenin içinden geçtiği hassas ve karmaşık dönemde önemli olduğuna dikkati çeken el-Şemmari, “Siyasi ve güvenlik konularının yanı sıra, ekonomik konular, yatırım konuları, enerji sorunları, teknoloji sorunları ve çevre dahil olmak üzere pek çok konu masada olacak” dedi.

Öncelikli konulardan birinin Bağdat ile Washington arasındaki stratejik çerçeve anlaşmasının hükümlerinin uygulanması olduğunu kaydeden el-Şemmari, “Bizim için temel önem taşıyan stratejik çerçeve anlaşmasının her iki tarafa da hizmet edecek şekilde ortak bir anlaşma ve anlayışla sonuçlanması. Elbette Irak'ın güvenliği ve egemenliğinin nasıl korunacağı da tartışılacak.  Böyle bir anlaşma Irak'a devlet olarak hizmet eden, bölgeye hizmet eden, istikrar ve refaha hizmet eden, bölgede barış fırsatlarını güçlendiren ortak bir vizyon oluşturur” diye konuştu.

“Irak, ABD ile ilişkilerinin askeri ve güvenlikle sınırlı kalmasını istemiyor”

Irak’ın IŞİD’e karşı oluşturulan ve 83 ülkeden oluşan uluslararası koalisyondaki diğer ülkelerle işbirliğini genişletmek istediğini kaydeden Fadi el-Şemmari, “Sadece güvenlik ve askeri konularla sınırlı değil, başka konular da var ve Irak, su, çevre, tarım, teknoloji, yapay zeka gibi diğer konuların yanı sıra kalkınma ve yeniden yapılanma konusunda da adım atmak istiyor” şeklinde değerlendirdi.

Başbakan Sudani ile Başkan Biden arasındaki görüşmenin başlıklarından birinin de bölgedeki güvenlik ve askeri gelişmeler olacağını kaydeden el-Şemmari, Irak’ın İrail’in Gazze'ye yönelik “düşmanca eylemlerinden” rahatsız olduğunu ve savaşın durdurulması konusunda rol almak istediğini söyledi.

Fadi el-Şemmari, “Irak, ABD ile ilişkilerinin askeri ve güvenlikle sınırlı kalmasını istemiyor. Bu ilişkinin niteliğini uluslararası ve bölgesel konularda gerçek ortaklığı kapsayacak şekilde genişletmek istiyor” dedi.

Koalisyon kuvvetlerinin Irak’taki varlığının da görüşmelerde ele alınacağını belirten el-Şemmari, “Irak hükümeti, uluslararası koalisyonun misyonunu sona erdirerek ikili ilişkilere yönelme isteğini dile getirdi. Irak egemen bir ülke ve anayasaya göre görüşlerini, iradesini ve çıkarı olduğuna inandığı şeylerle ilgili kararını ifade etmekle sorumludur” yorumunu yaptı.