HDP’li vekiller: Kürt öğrenciler Kürtçeyi tercih etsin

Ankara (Rûdaw) - HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede ve HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, seçmeli derslerin “yetersiz de olsa” bir hak olduğunu belirterek, ailelere ve öğrencilere “Kürtçeyi tercih edin” çağrısında bulundu.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersler arasında Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de yer alıyor.

Öğrenci ve velilerin bu dersleri tercih etmesi için bir çok çevreden çağrılar yapılıyor, kampanyalar düzenleniyor.

Öğrencilerin tercih ettikleri dersi 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor. Bazı okullar, online olarak yapılan başvuruları da kabul ediyor.

Rûdaw’a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Sait Dede ve Mehmet Rüştü Tiryaki de ailelere çağrı yaptı.

Hakkari Milletvekili Dede, şunları söyledi:

“Doğrusu Kürtçe derslerin seçmeli değil, hak olması ve tüm okullarda okutulması lazım. Fakat şimdi imkan bu ve biz ailelerimizin ve çocuklarının şu anki imkanlara göre Kürtçe dersleri tercih etmesini istiyoruz. Kürtçenin resmi dil olması için mücadelemiz sürecek.”

Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de, şunları kaydetti:

“Biz eskiden beri Kürtçe anadilde eğitimmin seçmeli ders değil, resmi ders olması gerektiğini, Kürt çocuklarının okullarda kendi anadillerinde eğitim görmeleri gerektiğini savunuyoruz. HDP kurulduğundan bu güne kadar bunu söylüyor. Bence bu konuda anayasa değişikliği de gerekmiyor. Anayasa değimese bile Kürtçe anadilde eğitim verilebilir. Ama anayasa değişikliği gerekiyor diyorlarsa o zamana kadar da Kürt halkının çocukları Kürtçe dersleri seçmeli.