Aysel Tuğluk için küresel imza kampanyası devam ediyor

Haber Merkezi – Beş yıldır Kandıra F Tipi Hapishanesinde tutuklu olan ve doktorların “demans hastalığı” raporuna rağmen tahliye edilmeyen eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesi amacıyla imza kampanyası başlatıldı.

28 Aralık 2016’dan beri Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk, kalıcı bir sağlık sorunu yaşıyor.

22 Mart 2021 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 5 ayrı uzman hekimin muayene ettiği Tuğluk'a kalıcı hafıza kaybı anlamına gelen “demans” teşhisi kondu.

”Aysel Tuğluk için 1000 kadın” adıyla internet üzerinden başlatılan imza kampanyasına Türkiye’nin yanı sıra, Amerika, Almanya, Avusturya, Hollanda, Fransa, İsveç, İngiltere, Küba ve İtalya dahil 52 ülkeden kadınlar da katıldı.

Sekiz dilde açıklamanın yer aldığı kampanyayı şimdiye kadar 6 binin üzerinde kişi imzaladı.

Travma yaşadı

Avukatı ve ailesi, Tuğluk'un yaşadığı rahatsızlığı, annesinin cenazesine yapılan saldırı sonucunda yaşadığı travmanın tetiklediğine inanıyor.

Aysel Tuğluk, Aralık 2016'dan beri Kocaeli 1 No'lu F Tipi'nde mahpus.

Tutuklandıktan 1,5 yıl sonra 78 yaşındaki annesi Hatun Tuğluk, 13 Eylül 2017'de Ankara'da hayatını kaybetti.

Tuğluk, özel izinle annesinin cenaze törenine katıldı; ancak İncek Mezarlığı'na gömülen Hatun Tuğluk'un cenazesi, "Burada şehit cenazesi var, buraya terörist cenazesi gömdürmeyiz, gömseniz de çıkartır parçalarız'' diyen taşlı sopalı bir grubun saldırısı üzerine gömüldüğü yerden çıkarıldı.