Toplumsal şiddet vakaları alarm veriyor: Temelinde ekonomik sorunlar yatıyor
Haber Merkezi - Türkiye’de cinayet vakaları her geçen gün artarken, son 24 saat içinde en az 10 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.
Hatay'da inşaat işçileri arasında çıkan kavgada 3 kişi öldü, 3 kişi ağır yaralandı. Diyarbakır'da bir damat ve kuzenleri arasındaki kavgada iki kişi öldürüldü.
Bursa'nın Orhaneli ilçesinde bir torun, dedesini ve birlikte yaşadığı iki kişiyi öldürdü. Kayseri'de bir kutlama anında, silahla açılan ateş sonucu bir kuzen yaşamını yitirdi.
"Toplumsal şiddetin temelinde ekonomik sorunlar, işsizlik ve pahalılığın yatıyor"
Son dönemde artan cinayetlerin ve cinnet vakalarının nedenlerine ilişkin Rûdaw’dan Ferdi Sak’a konuşan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayhan Akcan, toplumsal şiddetin yaygınlaştığını ve bunun arkasında ciddi ekonomik sorunlar, işsizlik ve pahalılığın yattığını belirtti.
"Maalesef bu sebeplerle insanlar, öfke ve çaresizlik içinde çevrelerindeki kişilere zarar verme eğiliminde," dedi.
Ayrıca, "Cinayetlerin yüzde 85'inin silahlarla işlendiğini gözlemliyoruz. Kişisel silahların yaygınlığı da bu durumu pekiştiriyor. Cinnet geçirme vakalarında maalesef artış görüyoruz" diye ekledi.
Dr. Ayhan Akcan toplu bir cinnet halinin ve korkunun yaşandığı bir döneme girildiğini kaydetti.
Devletin önlemleri yetersiz kalıyor
Dr. Akcan, hükümetin artan cinayet ve şiddet olaylarına karşı acil önlemler alması gerektiğini vurgulayarak "Hukuki ve güvenlik tedbirleri elbette önemlidir, ancak yeterli değil. Suç işleyen kişiler suç makinesine dönüşüyor ve tutuklama kararlarına rağmen serbest bırakılıyor" şeklinde konuştu.
Sosyal devletin devreye girmesi gerektiğini vurgulayan Akcan, "İnsanların öfke ve ruhsal sorunları ile başa çıkmak için sosyologlar, psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları ile iş birliği yapılması gerekiyor. Devletin koruyucu tedbirlerini bir an önce alması şart" dedi.
Umut Vakfı'nın istatistiklerine göre, bu yılbaşından bu yana Türkiye’de toplam 2,719 şiddet olayı gerçekleşti. Bu olaylarda 1,676 kişi hayatını kaybederken, 2,869 kişi ağır yaralandı.
Olayların 430'unda bıçak gibi kesici aletler, 2,289'unda ise silah kullanıldığı belirtildi.
Dr. Ayhan Akcan, toplumda huzurun sağlanabilmesi için bu sorunların kökünden çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.