Türkiye bunu tartışıyor: Filistinlilerin dedeleri topraklarını mı sattı?

14-10-2023
Etiketler İsrail Filistin Toprak Osmanlı
A+ A-

Haber Merkezi -  Tüm dünya Hamas’ın saldırısının ardından İsrail ile Filistinli silahlı gruplar arasında yaşanan savaşı takip ederken Türkiye basınında sorunun kaynağı olarak gösterilen “Filistinlilerin dedeleri topraklarını sattı” tartışması yeniden alevlendi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

İsrail ordusu ise onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatırken karadan da Gazze sınırına yığınak yapmıştı. Şu ana kadar her iki taraftan yaklaşık 3 bin 500 kişinin öldüğü çatışma ve bombardımanlar sürerken Türkiye basınında Filistin ile ilgili ilginç bir tartışma boy gösterdi.

Babala TV sunucusu Oğuzhan Uğur’un geçtiğimiz gün “Filistinliler, açgözlü dedelerinin sattıkları topraklar üzerine kurulmuş İsrail’e intihar saldırısı yaptı” ifadelerini kullandı.

Uğur daha sonra “Mevzular Açık Mikrofon” programına konuk ettiği jeolog Celal Şengör ve tarihçi İlber Ortaylı’ya “Filistin topraklarını sattı mı?” sorusunu yöneltti.

Celal Şengör, "Filistin toprak satmadı diyenler zır cahillerdir" diyerek büyük ölçüde toprağın satıldığını söyledi.

Bu sözlerin ardından bir çok gazete ve sitede köşe yazılarında konu hakkında değişik yorum ve makaleler yazıldı.

Fakat tartışma Türkiye kamuoyunun gündeminde yeni değil. Zira konu her gündeme geneldiğinde Osmanlı Devleti’nin bölgeden çekildiği günden beri Filistin’in belirsizlik yaşadığı ve Filistinli Arapların İsrailli Yahudilere toprak satışı yaptığı iddiası dile geliyor.

Geçmişte de İsrail Devleti’nin kuruluşunu Osmanlı’nın bu topraklardan çekilmesine bağlayan tartışmalar olmuştu.

Türkiye Diyanet Vakfı Strateji ve Arge Müdürlüğü tarafından 2019’da gerçekleştirilen Düşünce Atölyesi Seminerlerinin konuğu olan Mescid-i Aksa İmamı ve Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı Şeyh. Dr. İkrime Sabri, “Maalesef günümüzde Türkiye’de ve İslam aleminde ‘Filistinliler topraklarını Yahudilere sattı’ şeklinde yanlış bir inanış var. Biz kimseye topraklarımızı satmadık” demişti.

Son tartışmalara dahil olan gazeteci Hüsnü Mahalli ise bu iddiaları sert sözlerle reddetti ve Yahudilerin 1917 yılında sahip oldukları toprakların yüzde 1 bile olmadığını söyledi.

Mahalli, 1917 yılının esas alınmasının sebebini ise “Balfour Deklerasyonu” olarak yorumladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli