Çavuşoğlu: Putin’in doğal gaz tesisi teklifi üzerinde çalışmak gerekir
Haber Merkezi - Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'de büyük bir doğal gaz merkezi kurulmasıyla ilgili açıklamalarına ilişkin, bu konunun yatırımları da içerecek şekilde çalışılması gerektiğini belirtti. Çavuşoğlu, “Diğer taraftan da tabii bu arz talep meselesi. Ne kadar ülke Avrupa'da, Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve Batı Avrupa ülkelerinden bahsediyoruz, böyle bir projeden gaz almaya hazır, tüm bu boyutlarını beraberce çalışmak lazım” dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 8. Toplantısı çerçevesinde Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliğinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Ticari ilişkilerin ve karşılıklı yatırımların artarak devam etmesi için birlikte çalışmayı sürdürdüklerini dile getiren Çavuşoğlu, "İkili ticaret hacmimiz hızlı bir şekilde artıyor. Bu senenin ilk 7 ayına baktığımız zaman 1,2 milyar dolar civarında. 2 milyar doları aşacağımızı görüyoruz. Geçen sene 1,6 milyar (dolar) dolayındaydı. Ekonomik iş birliğimizin daha da güçlenmesi için ilk JETCO toplantısını yapma konusunda mutabık kaldık” dedi.
“Avrupa'nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'de büyük bir doğal gaz merkezi kurulmasıyla ilgili açıklamalarına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, Baltık Denizi'nde Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında meydana gelen patlamaları hatırlatarak, Rusya'nın bu hatların güvenli güzergah olmaktan çıktığını düşündüğünü aktardı.
Çavuşoğlu, "(Putin) O nedenle, Türkiye üzerinden boru hatlarıyla Avrupa'da gaz tedarikini yapabileceğini söylüyor ve Türkiye'nin bu anlamda da bir merkez olmasını istiyor" dedi.
Katar enerji konusunda çok önemli bir aktör olduğu için mevkidaşı Al Sani ile bu konularda fikir alışverişinde bulunduklarını anlatan Çavuşoğlu, halihazırda önemli petrol ve boru hatlarının Türkiye'ye geldiğini, Türkiye üzerinden Güneydoğu Avrupa ülkelerine kadar gittiğini hatırlattı.
Çavuşoğlu, "Özellikle Avrupa'nın enerji krizinin hafifletilmesinden yanayız çünkü Avrupa'nın her bakımdan zayıflaması Türkiye'nin çıkarına değildir, tam tersi aleyhimizedir. Avrupa'nın bu sorunlarının aşılmasında biz katkı sağlıyoruz ve sağlamak da isteriz” diye konuştu.
Türkiye'nin tahıl anlaşması için ortaya koyduğu çabaları da hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Sonuç itibarıyla Cumhurbaşkanı'mızın dün basın mensuplarına söylediği gibi, bunun iyi bir şekilde çalışılması gerekiyor. Bunun için yapılacak yatırımlar var. Bunun iyi incelenmesi lazım. İlave boru hatları, Türkiye'de yapılacak tesisler. Tabii borsanın oluşabilmesi için, fiyatların oluşabilmesi için belli sayıda ülkeden gazın Türkiye'ye gelmesi lazım. O sayıya ulaştık ve belli miktarda olması lazım. Şu anda bile bu gaz fiyatlarının belirlenmesi için bir merkez olma hüviyetini kazandık ama böyle bir proje gelirse şu anda Avrupa'ya gidemediği için, özellikle Almanya ve İngiltere'de biliyorsunuz, gaz fiyatlarının belirlendiği merkezler var, marketler var. Sonuçta ama bir taraftan bu yatırımların yapılması lazım, diğer taraftan da tabii bu arz talep meselesi. Ne kadar ülke Avrupa'da, Güneydoğu Avrupa ülkeleri ve Batı Avrupa ülkelerinden bahsediyoruz, böyle bir projeden gaz almaya hazır, tüm bu boyutlarını beraberce çalışmak lazım. Ondan sonra zaten aşama aşama bilgiler de verilir."
“Ermenistan'la bir anlaşma üzerine müzakeremiz yok"
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine ilişkin soruya "Bizim Ermenistan'la şu anda imzalayacağımız bir anlaşma yok ya da bir anlaşma üzerine müzakeremiz yok. İlişkilerin normalleşmesi için hangi adımları atacağız, hangi güven arttırıcı adımlar atılacak, bunları konuşuyoruz ve atıyoruz Ermenistan'la" dedi.
İki ülkenin özel temsilcilerinin tümü yurt dışında olmak üzere 4 defa bir araya geldiğini hatırlatan Çavuşoğlu, özel temsilcilerin en son Türkiye'de ve Ermenistan'da bir araya gelme konusunda mutabık kaldıklarını ve Prag'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın yaptığı ikili görüşmede de bunu teyit ettiğini, bundan sonraki toplantıların, görüşmelerin Türkiye'de ve Ermenistan'da olacağını söyledi.