Suriyelilerin dönüşü: Hazırlıklar başladı, Türkiye'den Suriye'ye 2 şart!

14-07-2024
Etiketler Rojava Özerk Yönetimi Suriye Genel seçim Suriyeli mülteciler Suriyeliler Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – Suriye yönetiminin “güvenli geri dönüş ve mülk iadesinin garanti vermesi” durumunda, Türkiye’de bulunan Suriyeli göçmenlerin büyük bölümünün Suriye’ye gönderilmesi gündeme gelecek.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye lideri Beşar Esad’ın görüşme ihtimali gündemdeki yerini korurken, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüş formülleri üzerinde çalışıldığı ve hazırlıkların başladığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı'nın ‘Entegrasyon ve geri dönüşler’ olmak üzere iki aşamalı çalışma yaptığı belirtildi.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, Türkiye’de iş dünyası bir süredir, sığınmacıların çalışma ve ikamet izni alarak kayıtlı olarak çalıştırılması konusunda talepte bulunuyordu.

Yasal altyapı hazırlıkları başladı

Entegrasyon politikalarının devreye alınması durumunda, ilk olarak sığınmacıların kayıtlı olarak iş gücüne katılması konusunda adım atılacak. Habere göre bu konuda yasal altyapı hazırlıkları da başladı.

Suriye’ye dönmek istemeyenlerin Türkiye’deki kültürel uyumundan, çalışma, ikamet, dil başta olmak üzere birçok açıdan entegrasyonunun nasıl sağlanacağı konusunda politikalar geliştirilecek.

Mülkiyet probleminin garantisi talep ediliyor

Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri gönderilmeleri konusu da, Esad ile yapılacak mutabakata bağlı ilerleyecek.

Türkiye, 3 buçuk milyonu bulan Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için başından beri, “güvenli dönüşün şartların sağlanması ve can güvenliklerinin garanti edilmesi, Suriye’deki mülklerinin iadesi ve mülkiyet probleminin çözümünü” talep ediyor.

Suriye yönetiminin bu konuda bir garanti vermesi durumunda, Türkiye’de bulunan sığınmacıların büyük bölümünün ülkelerine gönderilmesi gündeme gelecek. Dönüşleri için de Türkiye ve Suriye’nin bazı teşvik politikalarını uygulamaya alması bekleniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli