Türkiye Savunma Bakanı Güler: İran ile PKK'ye aynı paralelde bakmıyoruz

14-05-2024
Etiketler Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler PKK İran KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye  Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İran ile PKK’ye aynı paralelde bakmadıklarını söyledi.

Türkiye  Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler Irak, KYB ve İran’ın PKK’ye yaklaşımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Iraklı dostlarımıza da güveniyoruz"

Milliyet gazetesinden Özay Şendir köşesine taşıdığı röportajda Irak’ın PKK’ye karşı mücadele güvenilir olup olmadığına ilişkin “Iraklı dostlarımıza da güveniyoruz aslında ama bu son toplantılarda geldiğimiz nokta ‘yasaklı örgüt’ ilanını bile bir gelişme olarak algılıyoruz ve inanıyoruz ki Iraklı dostlarımız da ABD ve Avrupa gibi PKK’yı terör örgütü olarak tanımlayacaklardır. Fakat biz kendimiz tüm faaliyetlerimizi orada yürütmeye devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Bafıl Talabani'ye mesaj: Neler yapması gerektiğini defalarca söyledik

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Başkanı Bafıl Talabani’nin PKK ile ilişkisi kesmesi gerektiğini dile getiren Güler bu konuda şunları dile getirdi:

“Bafıl Talabani de işleri kendi adına sona doğru götürmek için gayret ediyor. Bu yapmaya çalıştıklarının işleri kendi aleyhine döndürdüğünü fark etmesi lazım çünkü Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Sayın Dışişleri Bakanı’mız, ben dahil, defalarca gereken ikazları yaptık. Türkiye sabırlı bir ülkedir. Ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı biliyoruz. Terör örgütünün ne hale geldiğini herkes görüyor. Bafıl Talabini de bu gelişmelerin aynısını yaşamak istiyorsa bu faaliyetlerine devam etsin. Neler yapması gerektiğini defalarca söyledik. Teröristlerle ilişkisini kesmesi, onlara destek vermeyi kesmesi, bölgesini teröristlerden temizlemesi şart. Bunları yaptığı zaman kendisi için en iyi sonuca gidecek.”

"İran'ın PKK'ye bakışı Türkiye ile aynı değil"

İran’ın Türkiye ile aynı paralelde PKK meselesine bakmadığını kaydeden Yaşar Güler “Bizim yüzyıllardır dostumuz, komşumuz ve yüzyıllarca daha dost ve komşu kalmak için elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. İranlı dostlarımızla geçenki başka bir konuşmada ifade ettim; İranlı dostlarımız maalesef PKK’lı teröristlere karşı bizimle aynı paralelde bakmıyor açıkçası çünkü işte biz gözetliyoruz ‘Bak kardeşim adamlar şurda, şu evde, adamın kaldığı adres şu’ diye veriyoruz, kısa bir müddet sonra cevabı geliyor. ‘Efendim biz o adresi araştırdık öyle birisi, birileri yok.’ Tabi bu kabul edilir değil. Tabi bizim dostluğumuz baki. Ben inanıyorum ki İranlı dostlarımız da yani PKK’yla aslında başlarına bela olacağını farkındalar ama inşallah bakalım bir çözüm bulacaklardır diye düşünüyorum” şeklinde değerlendirdi.

Yaşar Güler Almanya’nın Türkiye’ye silah ambargosu uygulamasına ilişkin gelen soruya ise  “Almanya bizim dostumuz ve müttefikimiz. Bir NATO üyesi diğerine ambargo uyguluyor. NATO ülkeleri Ukrayna’ya yardım etmemiz gerektiğini söylüyor. Müttefiklerimizden biri bize ambargo uyguluyor ama sadece bize uygulamış olmuyor, NATO’ya da uygulamış oluyor. Ukrayna’ya yardımların yapılamamasında da gizli bir destek vermiş oluyor” şeklinde yanıt verdi.

ABD’nin IŞİD ile mücadelede PYD-YPG güçlerini desteklediğini, Türkiye’nin bu yapıları “terörist örgütler olarak gördüğünü belirten Savunma Bakanı “Geçen gün de ifade ettim, eğer kardeşim siz burada bizler gibi yüzlerce yıl kalacaksanız sorun yok, böyle gideriz. Fakat terör örgütü de bilmeli ki ABD bir gece ansızın gidebilir” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli