Haber Merkezi - Türkiye’de “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne karşı çıkan ve parlamenter sisteme dönüşü seçim vaadi haline getiren ana muhalefet partisi CHP’nin hazırlıklarını sürdürdüğü, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” taslağının ayrıntıları ortaya çıktı.
Taslakta “yurttaşa yasa önerisinde bulunma hakkı”, “sivil toplumun yasa yapımına dahil edilmesi”, “torba yasa uygulamasının terk edilmesi”, “TBMM’deki komisyonların yeniden örgütlenmesi” gibi öneriler var.
Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığında hazırlanan taslak hazır. Taslak çalışması sırasında CHP’nin İYİ Parti, Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi kurmaylarıyla da yüz yüze ve çevrimiçi toplantılar yaptığı öğrenildi.
Muharrem Erkek tarafından birkaç hafta önce MYK’ye sunulan taslak, önümüzdeki günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında yapılacak olan parti meclisi (PM) toplantısının önemli gündem maddelerinden biri olacak. Taslağın son şeklini bu toplantıda alması bekleniyor.
Genel çerçevesi itibarıyla “yetkilerin tek elde toplanmasını önlemeyi amaçlayan” taslağın “yasama” ayağındaki bazı maddeler şöyle:
*Yurtdışı seçim bölgesi oluşturulacak, yurtdışında yaşayan vatandaşların Meclis’te temsili sağlanacak.
*Muhalefetin; ülke gündemini doğrudan ilgilendiren konularda her yasama yılında, toplamı 20 günü geçmeyecek şekilde gündemini muhalefetin belirleyeceği “Genel Görüşme” gerçekleştirilecek.
*Halkın Meclis’e yasa önerisi verebilmesi sağlanacak. Bu yöntem ile vatandaşların Meclis’teki yasama süreçlerine doğrudan katılabilmesinin önü açılacak.
* Toplumsal kesimlerin, onları temsil eden kuruluşlar aracılığıyla görüşlerini TBMM’ye ulaştırmalarına olanak tanınacak.
*“Müzakereci demokrasiye aykırı olduğu” ve “hukukçuların dahi anlamakta güçlük çektiği” yönünde eleştirilere sebep olan torba yasa uygulamasına son verilecek. Yasama süreci “temel kanun yapımı” şeklinde ilerleyecek.
* Taslakta “nitelikli yasa yapımı” için öngörülen maddede, “yasama organının mutfağı olarak nitelendirilen komisyonlar, uzmanlık ilkesi temelinde işlevsel kılınacak” ifadesine yer veriliyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın