Ankara Büyükşehir Belediyesi Malatyalı esnaf için pazar yeri açtı

14-04-2023
Şevket Herki
Etiketler Ankara Esnaf Büyükşehir Belediyesi Malatya Dayanışma Kayısı Pazar Deprem
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Maraş merkezli depremler, Malatya’da büyük hasar ve ekonomik kayba yol açtı. Malatya Ticaret Odası’nın verilerine göre kentteki ekonomik kayıp 50 milyar doları buluyor.

Malatyalı tüccar ve esnaf da ellerinde kalan ürünleri satmak için Ankara'nın yolunu tuttu.

Malatya Ticaret Odasının verilerine göre depremler sonucunda kentte 19.700 dükkan ve küçük fabrika ile 35 büyük fabrika tamamen yıkıldı ve toplam ekonomik zarar 50 milyar dolara ulaştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de dayanışma kapsamında Malatyalı esnafın ürünlerini Ankara'da satabilmeleri için bir pazar kurdu.

Hekiman İş İnsanları Derneği Başkanı Nail Yurtçu, "Burada küçük bir iş yapılıyor ama esnaf için çok önemli, bu küçük adımın daha büyük olmasını temenni ediyoruz" dedi.

Yatırımcı Onur Şenel de “Sağlam bir bina kalmadı, artık yatırım yapamıyoruz, makinelerimiz bozuldu, makinemiz olsa da kredi çekip işimize başlayacağımız yer yok" diye konuştu.

Malatya’da üretilen ana ürünlerden biri kaysıdır. Burada yılda yaklaşık 110 bin ton kurutulmuş kayısı üretiliyor. Malatyalı 200'e yakın üretici de Ankara'daki bu pazarda hazır bulunarak ellerdeki kayısıları satmaya çalışıyor.

Hekiman Çiftçiler Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Özel, "Tabii deprem 11 ilde her şeyi alt üst etti. Malatya’ya da büyük etkisi oldu. Malatya çiftçisi çok zarar gördü ve kimse sahip çıkmadı. Buradan ise büyük bir destek gördük. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

Ankaralı vatandaşlar da Malatyalı esnaf ve tüccarlara destek olmak için pazara yöneldi ancak devletten en büyük beklentileri deprem bölgesinde esnafa ciddi yardımlarda bulunulması.

Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan da, "Bu tür çalışmalar destek için iyi ama daha da önemlisi hükümetin ve devletin deprem bölgesi ekonomisini canlandırmak için projeleri olmalı" dedi.

Türkiye’e üretilen kayısıların yüzde 85'i Malatya’dan diğer illere ulaşıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli