Kürt katliamları TBMM’de
Ankara (Rûdaw) - HDP Siirt milletvekili Kadri Yıldırım, Saddam Hüseyin döneminde Kürtler’e uygulanan Enfal Harekâtı’nın TBMM tarafından “soykırım” olarak tanınması için kanun teklifi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Yıldırım’ın teklifinde, Baas rejiminin Enfal Harekâtı kapsamında yaptığı katliamların, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Roma Statüsü’ne göre yapılan soykırım tanımına uyduğu belirtildi.
Teklifte, “Kürtlere yönelik havadan bombalama, kimyasal silah kullanma, toplu infaz ve diri diri toprağa gömme, yerleşim yerlerini yakıp yıkma, zorla göçertme ve kara harekatları uygulamalarla genç-yaşlı, kadın-erkek ve çocuk demeden 200 bine yakınkişinin katledildiği” vurgulandı.
Her 14 Nisan’da Enfal kurbanlarının anıldığı belirtilen kanun teklifinin gerekçesinde, 1 Mart 2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi’nin, Enfal Harekâtı’nın bir parçası olan Halepçe Katliamı’nı “soykırım” olarak tanıdığına yer verildi.
Enfal’in İngiltere, İsveç ve Norveç parlamentolarında da “Kürt soykırımı” olarak kabul edildiği belirtilen gerekçede, şu satırlar da yer alıyor:
“Bu bağlamda Enfal Katliamının Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından soykırım olarak karar altına alınması halklar arasında dayanışma duygularının geliştirecektir. Özellikle Halepçe gibi fotoğraflarla hafızalarda hâlâ canlılığını koruyan bir katliamı da içeren Enfal katliamının soykırım olarak kabul edilmesi Kürt - Türk ilişkilerinde de yarar sağlayacaktır.
Çünkü Enfal Harekâtı’nda katledilenlerin hemen hepsi, Türkiye’de yaşayan Kürtler’in özbeöz kardeşleridir. Dolayısıyla nüfusunun azımsanmayacak bir bölümü Kürt olan Türkiye’nin Enfal katliamını ‘Kürt soykırımı’ olarak tanıması; insani ve tarihi bir görevdir.”