Erkan Baş: Benim için o akşam Muharrem İnce defteri kapandı

14-03-2023
Etiketler Erkan Baş Türkiye İşçi Partisi Seçim2023
A+ A-

Haber Merkezi - Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhur İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na desteğini yineleyerek, “Sokakta Kürtler ve Türkler de daha fazla bir arada yaşama isteği var. Alevi Sünni meselesinde aynı şeyi görüyorum. Toplumsal cinsiyet konusu da değişti. Siyasetçiler korkak davranıyor. Ben Kemal Bey'in cesur olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu

HaberTürk’te Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programına konuk olan Erkan Baş, “2,5-3 yıl önce basın toplantısı düzenlediğimizde hedefimiz yüzde 3 ve parlamentoda grup kurmak demiştik. O gün gülümseyerek karşılandığını hatırlıyorum. Türkiye bu iki kutuba sıkışmış siyasetin dışında yeni bir şey arıyor. Özellikle genç seçmenin etkin olduğu bir ülke. Bir arayış var. Cumhur İttifakı'ndan kurtulmak istiyor” dedi.

TİP’in milliyetçi-muhafazakar kesimden destek alacağını belirten Baş, “Sevgili Sera bize katıldığında bazı CHP'li arkadaşlar surat yapmaya başlamıştı. Birkaç arkadaşa sorduğumda 'Yakıştı mı, size' deyince, ben de '20 yıldır sosyalist oyları aldınız, ona sayın' demiştim. Biz bu seçimde iki oy kullanacağız. Bir tanesi Cumhurbaşkanlığı'nda bir tanesi partilere kullanacağız. TİP, İstanbul 2. bölgede 100 bin oy aldığında ittifakın üyesi olduğu için barajı geçmiş olacak. Bu insanların oy kullanmalarındaki özgürleşmeyi beraberinde getiriyor” ifadesini kullandı.

“Çok kritik hatalar yaptık”

“Türkiye'nin önümüzdeki dönemde güçlü bir ana muhalefete ihtiyaç var” diyen Baş, “AK Parti'de iktidar nimetleri ortaklığı var. Belli bir süre içerisinde yok olacağını düşünüyorum. Son zamanlarda yenilgileri yaşamış partilerle yan yana geliyor. Attan düşmüş gibi. TİP herhalde en erken önümüzdeki seçimlerde muhalefetin ortak paydada birleşmesini söyleyen parti” diye konuştu.

2018’deki seçimler için “Çok kritik hatalar yaptık” diyen Baş, şöyle devam etti:

“2018'de 'ilk turda çok aday çıksın, iş ikinci tura kalır, en fazla kim alırsa ona oy veririz' dendi. Dışarıdan baktığımızda çok mantıklı gözüktü. Dert ikinci tura kalmak. Muhalefetteki diğer adaylardan fazla oy alırsanız kalırsınız. Muhalefet adayları birbirleriyle rekabet ettiler, Tayyip Erdoğan ilk turda aldı. Biz başından bu yana bu seçimin mümkün olduğunca muhalefetin tek adayla birleştiği dedik. Bunun dışındaki her türlü eğilim bana yanlış geliyor. Benim için geçen seçim akşamı Muharrem İnce defteri kapanmıştır. 'O akşam benden talimat bekleyin' deyip seçim stratejisi geliştirip o akşam kaybolursanız, size güvenmezler.”

"Erdoğan kutuplaştırma konusunda mahir"

Erkan Baş, “AK Parti sürekli toplumu kutuplaştırdı. Karşısında ittifakları bölmek konusunda Tayyip Erdoğan mahir siyasetçisi. 2018'den bu yana kimyasını bozan şey, halkta oluşan ittifakı bölemedi. Bugün halkın içinde oluşmuş çok ciddi bir şey var. Bence krize halk müdahale etti. Tayyip Erdoğan kutuplaşmanın kendisine yaradığını düşünüyor. Her seferinde buna ilişkin düşmanlaştırıcı bir şey kullanıyor. Bir keresinde şunu söyledi, hiç unutmam, 'ağır terörist' dedi. Karşısındaki herkes terörist gibi. Hala Türkiye'de geçmiş siyasetin kodları orada belirleyici. Bir genç, bir Kürt, bir Alevi, bir emekçi oraya baktıklarında kendilerini görmüyorlar” dedi.

"İstanbul Sözleşmesi bizim kırmızı çizgimizdir"

Kılıçdaroğlu için “Henüz karar vermedik, destek verebiliriz dedik” diyen Baş, şu ifadeleri kullandı:

“Emek ve Özgürlük İttifakı'nda müttefiklerimizle de bunu konuşacağız. Başından bu yana tek aday demişiz. Millet İttifakı'nın geçen seçimde 3 adayı vardı. Teke inmiş şimdi, olumlu gelişme. Kılıçdaroğlu'nun kendisinin tüm muhalefetin adayı haline kendini görüp isteyecek mi, istemeyecek mi? Sendikalar, kadın örgütleri, gençlik, çevre örgütleri ile görüşmeden 'Ben hepinizin adayıyım' demek yakışık almaz. AK Parti devleti mahvetti. Bütün mekanizmaları çöktü, parti devleti haline dönüştü. 6'lı Masa devleti rayına oturtma masası. AK Parti bir de toplumu mahvetti. Biz eğer Millet İttifakı iktidarı olursa, muhalefet nasıl yapılır göstermek için varız. İyi şeyler mi yaptılar, destekleriz. Mesela kadınlar, bu iktidara karşı en kararlı mücadeleyi verdiler. İstanbul Sözleşmesi ortaya çıktı. 6'lı Masa'daki bazı partiler buna karşılar ya da tereddütlüler. Bizim açımızdan bu kırmızı çizgi. Bu konuda adım attıklarında arkalarında duracağız.”

TİP lideri, “Kemal Bey, parayı geri alacağız diyor. Aldığı parayı nerede kullanacak? Halk için attığı her adımı destekleyeceğiz. Halka karşı bir girişimleri olursa bunun hesabını soracağız. Emekçinin, yoksulun, halkın doğrudan temsil edilmesini hedefliyoruz. TİP Türkiye'nin kırmızı çizgisi olacak. Biz eğitimin alınıp, satılabilir bir şey olmasına karşıyız. İki çocuk, aynı zeka seviyesine sahip. Birisinin annesinin, babasının parası var diye iyi okullarda okuyacak, diğerinin parası yok diye AK Parti İmam-Hatip'e mahkum etti. Sağlık alınıp, satılabilir bir şey mi? Biz bu açılardan net çizgilere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Enkazdan çıkan kadının 'Beni özel hastaneye götürmeyin, param yok' diyordu” ifadelerini kullandı.

Erkan Baş, “Sokakta Kürtler ve Türkler de daha fazla bir arada yaşama isteği var. Alevi Sünni meselesinde aynı şeyi görüyorum. Toplumsal cinsiyet konusu da değişti. Siyasetçiler korkak davranıyor. Ben Kemal Bey'in cesur olması gerektiğini düşünüyorum. Şişe boğazı gibi bir yerdeyiz. Buradan çıkacağız. Tayyip Erdoğan tarihin en ağır yenilgisini yaşayacak. Çünkü korkan insanlar mührü eline alınca gerekeni yapacak. Kızılay'ın büyük skandalını arkadaşlarımız protesto etti. İstanbul il örgütü binamıza polis saldırdı. Kızılay'ı protesto ediyor arkadaşlar. Adam orada çadır satmış. Bizim arkadaşlarımız bunu kitlesel şekilde söyleyince saldırıya uğramış. Kemal Bey'le bunu konuştuk. İlk defa saldırıya uğramadık. Kemal Bey'in o yaklaşımı bizi mutlu etti. Kendisine de teşekkür ettik. İlla bizim partimizi, Emek Özgürlük İttifakı'nı ziyaret etmesi önemli değil tabii” şeklinde konuştu.

“HDP'nin Türkiye açısından şans olduğunu düşünüyorum”

Baş, “HDP'nin Türkiye açısından şans olduğunu düşünüyorum. 6,5 insanın oyunu almış. Bu insanlar 100 yıl önce de yaşıyorlardı, 100 yıl sonra da yaşayacaklar. Bu ülkede yaşayan her birimiz 'Ben bu ülkenin eşit yurttaşıyım' diye hissedebilmeli. İktidar o kadar çaresizleşmiş ki, HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi. Kadına dönük şiddeti engellemeyi amaçlayan bir sürü şeyi iptal etmeye çalışıyor. LGBT'yi düşmanlaştırmaya çalıştı. Açık söyleyelim, Kılıçdaroğlu'nun Alevi olması nedeniyle Cumhurbaşkanı adayı olup olmadığını tartıştırmaya çalıştı. Bunun cevabını yurttaş verecek. Ben bu topraklara güveniyorum. Bu topraklarda kardeşlik hukuku daha kuvvetlidir. Düşmanlaştırmanın zaman zaman saman alevi gibi parladığı ama nihayet birlikte yaşamanın yolunu bulduk biz. Düşmanlaştıran kaybeder, düşmanlaştıran kaybedecek” sözlerini sarf etti.

Türkiye'nin 87 bölgesinde seçime girmeyeceklerini belirten Baş, “Gerçekten verdikleri oya parlamentoda anlam katabildiğimiz yerlerde seçime gireceğiz. Bizim hedefimiz parlamentoda sadece TİP'i büyütmek değil. Önce memleketin çıkarı. Cumhur İttifakı'nın oyunu azaltmak için nerede seçime girmem gerekiyorsa orada gireceğim. Eğer muhalefet çok büyük hata yapmazsa, bu mesele açık farkla bitecek” dedi.

Baş, ayrıca, “Sizin programınızda meydan okuyorum; 20 yıldır ölesiye dövüştüğüm bir iktidar var. Bir gün yurt dışına çıkmayı düşünmedim. Bak Kerem Kınık, 15 Mayıs sabahı kaçma kardeşim. Uyanık olanlar kaçacaklar. Madem güveniyorsunuz kendinize, 15 Mayıs uçuşları iptal edelim” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli