İdil’de kayyum protesto edildi

13-11-2022
Etiketler Şırnak İdil Kayyum Protesto
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - HDP'li yöneticiler, Şırnak’ın İdil (Hezex) ilçesinde, İdil Belediyesine kayyum atanmasının yıl dönümünde bir açıklama yaparak kayyumu protesto etti.

Türkiye İçişleri Bakanlığı, 13 Kasım 2019’da İdil Belediyesi Eşbaşkanları Songül Erden ve Murat Şen’i görevden almış ve yerlerine kayyum atamıştı.

İdil Belediyesine kayyum atamasının yıl dönümü nedeniyle aralarında HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Nuran İmir, HDP il ilçe üye ve yöneticilerinin de olduğu bir grup HDP ilçe binası önünde bir açıklama yaptı.

Yerlerine kayyum atanan İdil Belediyesi Eşbaşkanları Songül Erden ve Murat Şen de protestoya katılanlar arasındaydı.

Kayyum atanmasının Kürtlerin iradesinin tanınmaması anlamına geldiğini söyleyen HDP Milletvekili Hasan Özgüneş, “AKP, ‘Halk iradesi her şeyin üstündedir’ diyordu fakat öyle olmadı. AKP, bunun böyle olmadığını kayyum atamalarıyla gösterdi. Bu, Kürt halkı ve demokrasi güçlerinin iradesinin tanınmadığı anlamına geliyor. Bu da hukuku tanımamaktır. Aynı zamanda demokrasi kültürünün olmaması ve AKP zihniyetine işarettir. Bugün AKP’nin kayyum atadığı 59 belediyede yolsuzluk devam ediyor. Siyasi temsilciler, özellikle her türlü kirli işle anılan Mehmet Ağar, her zaman ovada siyaset yapılmalı diyordu. Yani, ‘Gelin demokratik siyaset yürütün’ diyordu. Biz bütün demokratik yöntemlerle faşizme karşı direndik. Bu ülkeye demokrasi ve özgürlük gelene kadar direnmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yerine kayyum atanan İdil Belediyesi Eşbaşkanı Songül Erden, yerlerine kayyum atanmasının hukuk dışı ve adaletsizce bir uygulama olduğunu ifade ederek, “Biz hiçbir zaman AKP’nin bu zorbalıklarına karşı geri adım atmadık, atmayacağız da. Kürt halkı nasıl ki iğneyle kuyu kazıp su çıkardıysa aynı şekilde de direnecektir” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli