Dersim (Rûdaw) –Elazığ'da Eti Krom Yıldırım A.Ş'ye ait maden ocaklarında çalışan işçilerin taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine 13 gündür iş yavaşlatma yapan maden işçilerinin eylemi devam ediyor.
Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığı ve maaşlarında iyileştirme yapılmadığı gerekçesiyle iş bırakan Eti Krom Maden işçileri, Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yıldırım ile görüştü. işveren tarafından taleplerinin karşılanmadığını, rencide edici bir üslupla karşılaştıklarını belirten işçiler, mücadeleye devam kararı aldı.
Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom Yıldırım AŞ'ye ait maden ocaklarında çalışan işçiler, çeşitli haklar talep ederek isteklerinin yerine getirilmesi için yönetime süre tanımasının ardından eylem başlattı. 300'ü aşkın işçinin eylemi 13. gününe girdi. Şirket, KEF bölgesinde üretime geçici olarak ara verildiğini işçilerin de ücretsiz izne çıkarıldığını açıkladı.
Bunun üzerine işçiler Yarımca mevkiinde bulunan Eti Krom fabrikasının önüne giderek oturma eylemi başlattı.
AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım ve AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş'in oturma eylemi yapan maden işçilerini ziyaret etmesinin ardından açıklama yaptı.
AK Parti Elazığ İl Başkanı Şerafettin Yıldırım "İşçi kardeşlerimizin 13'üncü günü dolduran eylemi ile ilgili buraya geldik. Zaten ilk gününden beri ve milletvekili arkadaşlarımız bu sürecin takipçisi olduk ve bugünden sonrada takipçisi olacağız, işçilerin haklı taleplerin yerine getirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bunu yaparken sağduyu ve iletişim dilini elden bırakmamak ve bu huzur ortamının bozulmamasını önemsiyoruz. Burada yatırım yapan sermaye sahiplerini de dikkate alarak bu işçi kardeşlerimizin haklı taleplerinin sermaye sahipleri ile görüşülmesi için girişimlerimiz devam ediyor" dedi.
"En yüksek ücret 29 bin TL"
Zor şartlarda altında ve düşük ücretlerle hergün ölüm ile karşı karşıya kalan işçiler, defalarda taleplerini iletmek için şirket yöneticileri ile görüşme talepleri yöneticiler tarafından olumsuz karşılandığını ve işçilerin rencide edildiğini belirten maden işçileri, insanı talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.
En yüksek ücret 29 bin TL alan en düşük ücret ise 21 bin TL alan maden işçileri, şuana kadar 52 maden işçisi arkadaşlarının hayatını kaybettiğini söylüyor.
"Bu maden ocağında şuana kadar 52 işçi hayatını kaybetti "
Maden işçi sözcüsü Cihat Yılmaz, "Burası önce devletin elindeydi ancak daha sonra devletin elinden şirkete geçince bugüne kadar 52 maden işçisi arkadaşımız hayatını kaybetti. Buradan 52 cenaze çıktı. Biz burada alın teri döktük ve emek vererek bu şirketi bu seviyeye getirdik ve büyüttük. Şimdi de diyoruz ki biz bu seviyeye getirdik büyüttük artık bizim taleplerimizi de karşılayın dedik. Bu amaçla şirket ile görüştük ücretlerimizi iyileştirin dedik onlar da bize size haber vereceğiz dediler ama bundan bir sonuç çıkmadı" ifadesini kullandı.
Maden işçisi Bestami Yıldırım, "Biz sadece iş yavaşlattık ve piyasada ki ücret neyse onu talep ettik kim bize destek veriyorsa Allah razı olsun inşallah hakkımızı alırız" şeklinde konuştu.
"Maraş depreminde enkaz altından insanları kurtardılar"
Ferhat Alan, "Biz altı ay önce taleplerimiz ilettik ama para etmedi. Maraş'ta deprem olduğu zaman insanları kurtarmaya biz gittik o insanları enkazın altından biz kurtardık. Bütün zorluklar da biz vardık biz gittik. İş yerinden talepte bulunduk geçinemiyoruz dedik ama o bizi rezil etti" dedi.
Hakan Kahraman, "Ramazan ayından İsrail ürünlerini protesto ettiğim için benim iş hakkımı feshettiler. Fabrikanın disiplin kuruluna sevk ettiler ve bana hakaret ettiler iş hakkımı feshettiler. Tek gerekçe İsrail ürünlerini protesto ettim" ifadesine yer verdi.
Mücahit Karaünal, "Biz bugün buraya kavgaya gelmedik, biz sadece hakkımızı istiyoruz. Çünkü bir iş yerinde işçi patronuna para kazandırıyorsa patronda işçisine kazandırılmalı. Sen işçiye vermezsen işçi sana nasıl verecek? Nasıl mutlu olacak" diye konuştu.
"CHP heyeti maden işçilerini ziyaret edecek"
13 gündür iş yavaşlatma eylemini sürdüren maden işçilerinin eylemine destek vermek ve incelemede bulunmak üzere CHP heyetinden 8 milletvekili 14 Temmuz'da Elazığ'ın Alacakaya ilçesinde bulunan Krom maden ocağında çalışan işçilerle bir araya gelecek.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın