Ufuk Uras'tan Mahir Çayan ve arkadaşlarının İsrail konsolosunu öldürmesine eleştiri

Haber Merkezi - Eski milletvekili Ufuk Uras'ın 1971’de Mahir Çayan ve arkadaşlarının dönemin İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom'u kaçırılması ve öldürülmesiyle ilgili yaptığı paylaşım tepkilere yol açtı. Uras, tepkiler üzerine “tehdit dili”yle karşı karşıya olduğu gerekçesiyle sosyal medyadan çekildiğini duyurdu. Uras’a eski Prof. Dr. Taner Akçam destek sundu.

Eski milletvekili ve akademisyen Ufuk Uras, Twitter hesabındaki bir paylaşımında Türkiye’de 68 kuşağının devrimci önderlerinden Mahir Çayan ve arkadaşlarının dönemin İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom'u kaçırılması ve öldürülmesiyle ilgili bir paylaşım yaptı.

İsrail Başkonsolosu Ephraim Elrom'un 1971’de öldürülmesine dair Twitter hesabından paylaşımda bulunan Uras, Elrom'un annesi, babası, kızkardeşinin Nazi kamplarında öldürülmesine rağmen Mahir Çayan ve arkadaşlarının onu öldürmesini imalı bir şekilde eleştirdi.

Paylaşımının devamında ise Nazi Almanyası'nda Yahudilerin gettolara ve toplama kamplarına naklinden sorumlu Otto Adolf Eichman'ın yakalanış tarihini hatırlatan Uras, Elrom'un öldürülmesinin de aynı tarihte olduğuna dikkat çekti.

Uras'ın  ilgili paylaşımı şöyle:

"İsrail başkonsolosu Elrom'un annesi, babası, kızkardeşi Nazi kamplarında öldürülüyor. Ailesinin katili Eisman'ı Güney Amerika'da, 22 Mayıs'ta yakalayıp İsrail'e getiriyor ve yargılanmasını sağlıyor. Elrom'un İstanbul'da öldürüldüğü tarih de aynı gün, çok tuhaf bir zamanlama."

Ufuk Uras paylaşımına gelen yorumların “tehdit dili”ne varmasını gerekçesiyle sosyal medyadan çekildiğini açıkladı. Uras’ın Twitter hesabını kapattığı görüldü.

Akçam: Sol, solcular ötekilere "yüzleşin" demeyi çok seviyorlar ama kendileri de benzeri zorluğa sahipler...

Ufurk Uras’ın bu paylaşımı bir çok kullanıcı tarafından tepkiyle karşılanırken, Uras’a eski Devrimci Gençlik dergisi ve ADYÖD derneklerin kurucusu Prof. Dr. Taner Akçam destekledi. Akçam, solun kendisiyle yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

Taner Akçam’ın Ufuk Uras’ı destekleyen paylaşımı şöyle  :

“Ufuk Uras, geçenlerde bir tweet atmış ve THKP-C örgütünün, İsrail İstanbul başkonsolosu Elrom'u kaçırması ve öldürmesi olayını hatırlatmış.

Belki bilmeyen vardır, Elrom bir anti-faşist; ailesi Holokost'a kurban gitmiş, kendisi kurtulanlardan. Ayrıca Elrom, Nazi katili Eichman'ı Arjantinden kaçıran İsrail timinin üyesi.

Bir de önemli bir bilgi: Çayan ve arkadaşları, belki başında Elrom'u bilmiyor, tanımıyorlardı. Ama tutuklu kaldığı sırada herşeyi öğrendiler. Oktan Etiman tercümanlık yapıyordu ve Elrom tüm hikayesini anlattı onlara... Sonuçta ama Mahir Çayan, Holokost'tan kurtulmuş bir anti-faşisti bilerek öldürdüler. Çünkü onlara göre bu bilgiler önemli değildi, önemli olan Elrom'un bir İsrail devlet temsilcisi olmasıydı.

Ufuk Uras, bir de bir tesadüfün altını çizmiş. Eichman'ın kaçırılış ve Elrom'un öldürülüşü aynı güne denk gelmiş.

Tarihle yüzleşmek çok zor. Sol, solcular ötekilere "yüzleşin" demeyi çok seviyorlar ama kendileri de benzeri zorluğa sahipler...”