Ankaralı Kürtler 15 Temmuz’dan sonra ilk derneklerini kurdu

Ankara (Rûdaw) - Ankaralı Kürtler 6 yıl aradan sonra ANKA adlı ilk derneklerini açtılar. Dernekte Kürtçe dil eğitimi de verilecek. Ankara'da uzun bir zamandır Kürtçe dil kursları ve Kürt dernekleri bulunmuyordu.

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından Türkiye’de Kürt dernekleri de dahil olmak üzere 1.748 dernek ve vakıf kapatıldı.

Ankara Kürtleri de 6 yıl sonra ANKA adlı ilk derneklerini açtı.

Rûdaw'a konuşan Dernek Başkanı Ömer Turanlı, “Yaklaşık 6 yıldır Ankara'da dil üzerine çalışan bir kurum yoktu. Bunun üzerine dernek açılması talebi geldi, biz de ANKA Dil, Kültür Sanat Derneğini kurduk. Çalışmamız daha çok dil üzerine olacak. Dil kursları açacağız” dedi.

Dil, Kültür ve Sanat Derneği ANKA, Ankara'daki eski Kürt Der kadroları tarafından kuruldu. Dernekte haftada tiyatro ve edebiyat derslerinin yanı sıra 3 gün Kurmanci ve Zazaca dersleri de verilecek.

Rûdaw'a konuşan ANKA’nın yöneticilerinden Murat Kayataş, “Dil çalışması yapılacak. Dilin yanı sıra Kürt enstürmanları üzerine dersler verilecek. Özellikle kültür, sanat ve tiyatro alanında atölyeler açılacak” dedi.

ANKA, Kürt öğrencilere maddi destek de sağlayacak; çeşitli toplantı, panel ve programlar düzenlenecek.

ANKA Derneği üyelerinden Diyadin Fırat, “Ankara Kürtleri dillerini öğrenmek istiyor. Dil üzerinde herhangi bir baskı veya tehdit olmasını kabul etmiyorlar. Kürtçe eğitimin kolay olmasını istiyorlar. Devletten bunu istiyoruz. Çok fazla gerilim var, biraz rahatlamaya ihtiyaç var” dedi.

ANKA'nın açılış törenine çok sayıda HDP ve DBP yetkilisi ile İnsan Hakları Derneği temsilcilerinin yanı sıra Ankara'dan bazı Kürtler de katıldı.