İstanbul (Rûdaw) - Türkiye, internet kullanımında Japonya, Amerika ve Almanya gibi ülkelerin önünde yer alıyor.
Bilimsel araştırmalara göre, Türkiye’de internet ve sosyal medya kullanımı tehlikeli bir seviyeye ulaştı.
Özellikle yeni nesiller arasında; çocuklar ve gençlerde sosyal medya ve telefon kullanımı oldukça yaygınlaşıyor.
Uluslararası bir rapora göre, Türkiye'de kişi başına günlük 7 saat 13 dakika internet kullanılıyor ve çoğunluğu internete telefondan giriyor.
Aşırı telefon ve sosyal medya kullanımı nedeniyle, son yıllarda depresyon, kaygı ve dikkat bozukluğu sebebiyle psikologlara başvuranların sayısı artıyor.
Uzmanlar ve psikologlar, aşırı internet ve telefon kullanımının zararları ve olumsuz sonuçlarına dikkat çekiyor.
"Telefon bağımlısı olduk"
Uğur Poyraz (30) adındaki genç, İstanbul Beşiktaş meydanında sokak müzisyenliği yapıyor ve her gün aktif olarak 6-7 saat telefon ve sosyal medya kullanıyor. Uğur Poyraz bu konuda şöyle konuştu:
"İnterneti aktif olarak kullanıyorum. Günde yaklaşık 6-7 saat telefon kullanıyorum. Zaten telefon bağımlısı olduk. 3-4 arkadaş bir mekana gittiğimizde, artık birbirimizle sohbet etmiyoruz, elimizde sürekli telefon var. Evde de artık böyleyiz. Tabii telefon işe de yarıyor, çünkü tüm işlerimizi onun üzerinden hallediyoruz."
Meltwater ve We Are Social'ın Digital 2025 raporuna göre, Türkiye'de kişi başına günlük 7 saat 13 dakika internet kullanılıyor ve çoğunluğu internete telefondan giriyor.
Son yıllarda depresyon, kaygı ve dikkat bozukluğu sebebiyle psikologlara başvuranların sayısı artıyor.
Uzmanlar ve psikologlar, aşırı internet ve telefon kullanımının zararları ve olumsuz sonuçlarına dikkat çekiyor.
"Çocuklar sosyal medya yaşantısını gerçek gibi görüyorlar"
Psikiyatrist ve Psikoterapist Evindar Karabulut, sosyal medya kullanımının zararları hakkında şöyle konuştu:
"Artık internet ve sosyal medya bir araç haline geldi. Elbette faydaları ve zararları var. Mesela, çocuklar internete girdiklerinde oradaki yaşamı gerçek gibi görüyorlar. Onların gözünde dijital medyadaki yaşam gerçektir ve kendilerini onunla kıyaslıyorlar. Bu da depresyon, endişe ve kaygıya sebep oluyor."
Türkiye'nin nüfusu 2025 yılı başında 87 milyon 600 bin kişiye ulaştı.
Türkiye Ulaşım ve Haberleşme Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye nüfusunun yüzde 92,1'i yani 80 milyon 700 bin kişi telefon kullanıyor, 77 milyon 300 bin kişi de internet kullanıcısı.
Öğrenci Arda Tulay, "Ben günde 3-4 saat internet kullanıyorum. İşim WhatsApp üzerinden iletişim olduğu için, 1-2 saat onun üzerinde çalışıyorum. Benim için şimdiye kadar bir zararı yok, çünkü telefonu kontrollü kullanıyorum” dedi.
"İşim gereği çok internete giriyorum"
Diş hekimi Filiz Kavuşturan, "Diş hekimi olduğum ve medyayla ilgilendiğim için çok internete giriyorum. Bu yüzden mail, Instagram ve tüm dijital platformları kullanıyorum. Annem 84 yaşında, o bile telefonu iyi kullanıyor" dedi.
"Aileler çocuklarını telefon ve tabletlerle oyalıyorlar"
Döner ustası Cengiz Taşdemir, "Ben günde 3 saat sosyal medyaya giriyorum. Zamanımın boşa geçtiğini biliyorum. Şimdi aileler çocuklarını telefon ve tabletlerle oyalıyorlar" dedi.
Verilere göre, Türkiye'deki kullanıcılar en çok 5 sosyal medya platformunu kullanıyor, bunlar, Instagram, WhatsApp, Facebook, TikTok ve YouTube.
Bir ay içinde internet kullanıcıları, 32 saat 36 dakika Instagram'a, 26 saat 26 dakika TikTok'a, 23 saat 31 dakika da YouTube'a giriyorlar.
Türkiye, dijital dünyada en çok zamanını internette geçiren ülkelerden biri olarak kaydedildi.
Türkiye, internet kullanımında Japonya, Amerika ve Almanya gibi ülkelerin önünde yer alıyor.
Bu yüzden uzmanlar, aile ve gençlere interneti ve telefonu dikkatli ve faydalı bir şekilde kullanmaları konusunda uyarıda bulunuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın