Haber Merkezi - Geçtiğimiz günlerde Berlin’de hayatını kaybeden Dersimli ressam ve çevirmen Rıza Topal, İzmir'de toprağa verildi.
Almanya’nın Berlin kentinde tedavi gördüğü hastanede 100 yaşında hayatını kaybeden Dersimli ünlü Kürt ressam ve çevirmen Rıza Topal son yolculuğuna uğurlandı.
Rıza Topal’ın cenazesi İzmir’in Narlıdere ilçesinde toprağa verildi. Topal için düzenlenen cenaze törenine ailesi, yakınları ve aydınlar katıldı.
Burada konuşan İsmail Beşikci Vakfı Başkanı İbrahim Gürbüz, “Rıza Topal Hulmani yalnızca ressam ve sanatçı olarak tanınmıyor. Rıza Topal Hulmanî de çok değerli bir yazar olarak bilinmektedir. Kürt edebiyatında fabl, sone, şiir, hikâye ve tiyatro türünde eserler vermiştir. Soneler ve Masallar üzerine 55 kitabı var. Üç kitabı yayımlandı” dedi.
Topal’ın 60 yılı aşkın bir süredir Kürt sanatı, kültürü, edebiyatı ve Kürdoloji üzerine çalışmalar yürüttüğünü anlatan Gürbüz, “Rıza Topal Kürt milletinin gururudur. Gerçekten de bugün Kürt milleti büyük bir sanatçıyı, yazarı kaybetti. Ailesinin, sevenlerinin ve Kürt halkının başı sağ olsun” diye ekledi.
VİDEO - Dersimli ünlü Kürd Ressam Rıza Topal’ın cenazesi İzmir'de toprağa verildi
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) February 13, 2025
Tanınmış Dersimli ressam ve çevirmen Rıza Topal, 100 yaşında Almanya’nın Berlin kentinde geçtiğimiz gün hayatını kaybetti. pic.twitter.com/kzzkFnoYB1
Geçtiğimiz günlerde Almanya'da hayata veda eden tanınmış Dersimli ressam ve çevirmen Rıza Topal'ın cenazesi İzmir Narlıdere'de toprağa verildi
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) February 14, 2025
Topal'ın cenazesine ailesi, yakınları ve aydınlar katıldı pic.twitter.com/C4kjAq0Hm5
Rıza Topal kimdir?
15 Ekim 1934 tarihinde Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Hulman Köyü’nde dünyaya gelen Topal, ilk ve orta öğrenimini Dersim’deki yatılı okullarda tamamladı.
1950 yılında Malatya’daki Akçadağ Öğretmen Okulu’ndan mezun olan sanatçı, 1954’te Malatya’da ilk sergisini açarak sanat dünyasına adımını attı.
1956’da Ankara’da düzenlenen öğrenci sergisinde yer alan Topal, 1957 yılında Bingöl’de öğretmenliğe başladı.
1966’da katıldığı Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nden bir yapıtı, İstanbul Devlet Resim ve Heykel Müzesi tarafından koleksiyona alındı.
1968’de Almanya’ya göç etmek zorunda kalan sanatçı, Münih’te 1969’da başladığı sanat akademisini 1975’te tamamladı ve öğretmenlik yapmaya başladı.
Ressam, yaşamı boyunca 1938 Dersim soykırımının bıraktığı acı izleri eserlerine yansıtarak toplumsal hafızada önemli bir yer edindi.
Rıza Topal, yaşamı boyunca sanat ve edebiyat alanında önemli başarılara imza atmış, Kürt halkının kültürel sesini uluslararası arenada duyurmayı başarmış bir isimdi.
Savaşa ait yaklaşık altı bin resim. Şu anda koleksiyonunda yaklaşık dört bin beş yüz tablo bulunmaktadır.
Sanatın yanı sıra edebiyata katkılar
Rıza Topal, resim sanatının yanı sıra edebiyat alanında da üretken bir isim olarak öne çıktı.
İki şiir kitabı bulunan Topal, Isaak Beshawis Singer, Oscar Wilde, H. Böll, Wilhem Bush gibi yazarların eserlerinin yanı sıra Almancadan şiir, öykü ve çocuk masallarını Kürtçeye çevirerek kültürel mirasa katkıda bulundu.
2015 yılında İsmail Beşikçi Vakfı’na bağışladığı resimlerinin sergilenmesi, sanatçının eserlerinin ne kadar değerli olduğunun bir göstergesi oldu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın