Meclis bütçe görüşmelerinde CHP lideri Özel ile Meclis Başkanı Kurtulmuş arasında 'darbe' gerilimi

12-12-2023
Etiketler Özgür Özel Maclis Başkanı Numan Kurtulmuş Bütçe Görüşmeleri
A+ A-

Haber Merkezi – Bütçe görüşmelerinde Meclis Başkanı Kurtulmuş ve CHP lideri Özel arasında tartışma yaşandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkanı sıfatıyla ilk kez çıktığı Meclis kürsüsünde 2024 bütçesi üzerine konuşma yaptı.

CHP'nin bütçeye ret oyu vereceğini söyleyen Özel, başkanlık sistemini getiren anayasa değişikliğini de eleştirdi. Özel'in sözlerine Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'tan tepki geldi. Tartışmalar sonrası Meclis'te gergin anlar yaşandı.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un geçmişteki sözlerini hatırlatarak konuşmasına başlayan Özel, başkanlık sistemini getiren 2017'deki anayasa değişikliğini eleştirdi. Kurtulmuş'a ithafen, " Yargıtay'ın bu darbe girişimine siz karşı çıkmıyorsanız biz 15 Temmuz gibi yine sizin yerinize direnmeye devam edeceğiz" diyen CHP liderine cevap ise gecikmedi.

Kurtulmuş, Özgür Özel'in sözlerine yanıt vererek, "6 tane olayın ismini veriyorum. Bunlar Bab-ı Ali Baskını, Feriye Baskını, Abdulhamid Han'ın halli, 1960 Darbesi, 28 Şubat Darbesi ve 27 Nisan muhtırası. Bunların yanında kim var, karşısında kimler var?" ifadelerini kullandı.

AK Parti ve CHP sıraları arasında tartışma çıktı

Özgür Özel'in kürsüdeki konuşmaları sonrası AK Parti sıraları ve CHP sıraları arasında tartışma çıktı. Öte yandan CHP Genel Başkanı Özel, konuşmasında partisinin bütçeye ret oyu vereceğini söyledi.

Özel'in açıklamasından satır başları şu şekilde:

"Dünyanın 20 yıl gerisinde teknoloji hamlelerle övünmek yerine yüksek katma değerli, inovasyona dayanan örneğin yerli ve milli çipimizi üretip ihraç edebildiğimiz, tüm ihtiyacımızı kazandığımız bir sürece katkı sağlasaydık keşke. Ama bunların hiçbirisinin ortada olmadığını ve bu bütçenin de böyle bir vizyon taşımadığını hep birlikte görüyoruz. Adalet ve Kalkınma Partisi geldiğinde hızla ortaya koyduğu 10 ekonomi içine girmek…

"Kendinden ümidi kesmiş bir iktidarla karşı karşıyayız"

Ne zaman? 2023'te. Bütçe konuşuyoruz, 2023'deyiz. Hedef ilk 10 ekonomi içine girmekken bu ülkenin ilk 20 ekonomi içinde tutunmaya çalıştığı bir süreci yaşıyoruz. Türkiye'nin 78. sırada olan kişi başına milli geliri ilk 50'ye taşımayı hedeflerken bugün 78. sıraya gerilediğimizi, burada acımasızca eleştirdikleri ve Türkiye'nin en kötü ekonomi diye ifade ettikleri üçlü koalisyon kişi başı milli gelirde seviyeyi 74'te bırakmışken bu arkadaşlar 78. sıraya gerilettikleri ülkede bugün bütçe sunumu yaptılar. Burada görülen bir gerçek var. 10 yıl önce konan 2023 hedefleri bugün 2053'e hatta belki 2071 yılına referans gösterilecek kadar kendinden de ümidi kesmiş bir iktidarla karşı karşıyayız.

Deprem

10 binlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği bir deprem yaşadık. Bundan ders almak; hızlı, kararlı, bilimsel adımlar atmak gerekirdi. Seçime endeksli bir yüzyıl vardı. Hatay raporunun ortaya koyduğu rakamda depremden etkilenen 10 ilde her 10 kişiden 9'unun barınma sorunuyla karşı karşıya olacağı vardı. Bir yıl içinde evlerine ulaşmak isteyenler bize oy versin diyenlerin oy aldıkları kişilerden 10 kişiden 9'una devlet sözünü yerde bırakarak hepimizi mahcup ettiklerinin de altını çizmek isterim.Dirençli kentler için doğru adımlar atılmadı. Sosyal devleti savunan, yaşam hakkını her alanında sahiplenen bir siyasi parti olarak gıda, sağlık, barınma, enerji krizine çözüm üreten bir bütçeyi görmek, incelemek istedik ama böyle bir bütçe Meclis'e sunulmadı.

2024 bütçesi cumhuriyetin 2. yüzyılının ilk bütçesi olmasının öneminin yanından 6 Şubat yıkımından sonra ilk kez yapılan yıllık bir bütçe olmanın sorumluluğunu da taşımaktadır. Bu bütçe cumhuriyetin ilk yüzyılının ilk çeyreğindeki gibi bir bütçe olsa bizi kıskanan Almanya'nın durumuna benzer bir durumda oluruz. Bakın elimde çok basit bir karşılaştırma var.

"Vergiyi tavana yayma vakti gelmişti"

Uykunuzu kaçıracak mesele bu vergi sistemidir, bu akşam buna oy vereceksiniz. Seçimden önce gelecek dediğiniz gelmeyen, seçim garantisi isteyen 'ben bilirim' diyene öyle dersen olmaz diyen, kendi deyimiyle rasyonel işler yapacak olan bakanınız Mehmet Şimşek var ya… Geçtiğimiz hafta vergiyi tabana yaymak lazım dedi. Yüzde 89'unu garibanların yüzde 1'in kodamanların vergi sistemini tabana değil tavana yayma vakti gelmiştir.

Yargıtay-AYM  krizi

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği "seçilme hakkı" ve "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği yönündeki kararına uyulmamasına hükmetti. Daire, "yargısal aktivizm" yapmakla suçladığı ihlal kararı yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Daire aynı zamanda Atalay'ın milletvekilliğinin de düşürülmesi işlemlerine başlanması için kararı TBMM Başkanlığı'na gönderdi.

Numan Kurtulmuş ikinci kez konuştu

Ancak CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in konuşmasından kendisinden söz etmesi üzerine Kurtulmuş bir kez daha konuştu. CHP milletvekilleri ise Kurtulmuş’un tarafsız olmak yerine AKP iktidarını savunduğunu belirterek, ikinci kez konuşmasına itiraz etti.  CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Kurtulmuş'a, "AKP Grup Başkanvekili değilsiniz, siz TBMM Başkanısınız" diye seslendi.

Meclis İçtüzüğü’nün 64’ncü maddesinin kendisine savunma hakkını verdiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Sayın Özel telefon etti, doğrudur. 'Bu konu ile ilgili Danışma Kurulu toplantısı yapalım' dedi. Filistin Meclis Başkanı’nı ağırlayacağımızı söyledim. 'Vakit bulabilirsek o tören bittikten sonra olabilir' dedim. Ama ne saat üç dedik, ne beş. O sırada Meclis’i yönetecek olan Bekir Bozdağ burada... Maksadımızın dışında saat verilerek o gün toplantı sözü verilmiş gibi bir hava oluşturulmaya çalışıldı.

"Bu darbelerin arkasında kimler var?"

Türkiye’de verilen siyasi mücadelenin hangi badirelerden geçerek bu noktaya geldiğini tartışma imkanı olsa. Sözlerinizde şu çağrışımı kabul etmiyorum: Sevr’i savunanları savunuyormuş; İngiliz, Amerikan mandacılarını savunuyormuş bir haleti ruhiye içinde olmayın. Yakın dönem siyasi tarihe ilişkin altı olayın ismini vereceğim. Üç tanesi Osmanlı Dönemi’nde, üç tanesi Cumhuriyet döneminde oldu. Birincisi Bab-ı Ali Baskını, Feriye Baskını, Abdülhamit Han’ın halli. Bu üç olayın arkasında kim var, yanında kim var? Bunları araştırın. Cumhuriyet Dönemi’nde de… Eğer benim ismimi vermeseydiniz hiçbir şey demezdim. Cumhuriyet tarihinde de üç tane mesele var. 1960 Darbesi, 28 Şubat Darbesi ve 27 Nisan Muhtırası var. Bunların yanında kim var, bunların karşısında kimler var?"

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: DEM Parti logosu

DEM Parti'den kayyım kararına ilişkin ilk açıklama

DEM Parti, Dersim ve Ovacık belediyelerine atanan kayyımların ardından açıklama metni yayımladı. Açıklamada, "Kayyım darbesinde ısrar ederek partimizi yıldırmayı, halkı siyasi tercihlerinden vazgeçirmeyi ve topluma bu darbeyi kabul ettirmeyi düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz" ifadelerine yer verildi.