Dersim ( Rûdaw ) – Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Dersim'e gönderilen ancak gerekli yardım yapılmayan Kongolu sığınmacı Andre Lumande, Dersimlilerin yardımıyla hayata tutunmaya çalışıyor.
Özellikle son yıllarda yaşanan siyasi ve ekonomik nedenlerden ötürü, hayatını başka ülkelerde sürdürmek zorunda kalan, sürekli göç veren ve mülteci hayatı yaşayan Dersimliler, bu kez kendileri bir mülteciyi ağırlıyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden siyasi nedenlerden ötürü kaçarak Türkiye'ye sığınma talebinde bulunan 40 yaşındaki hukuk mezunu Andre Lumande, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) İstanbul Bürosu tarafından Dersim'e gönderildi.
9 aydır Türkiye'de, bir buçuk aydan beri ise Dersim'de hayatını sürdürmek zorunda kalan Andre Lumande, barınma, dil ve diğer konularda yetkilerden destek almadığı için büyük zorluk yaşıyor.
"Türkçeden sonra Kürtçe öğrenmek istiyor"
Fransızca konuştuğu için iletişim konusunda sorun yaşayan Andre Lumande, hayatını kolaylaştırmak için Paris Üniversitesi'nden mezun olan ve kendisine gönüllü tercümanlık yapan Dersimli Hülya Arslan'dan her gün iki saat Türkçe dersi alıyor. Andre Lumande, ilerleyen zamanlarda Kürtçe de öğrenmek istiyor.
"Hayatımı kurtarmak için kaçtım"
Andre Lumande ülkesinden ayrılış hikayesini Rûdaw'a şöyle anlattı:
"Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden geldim. Siyasi sebeplerden ötürü Kongo'dan geldim çünkü beni öldürmek istiyorlardı. Hayatımı kurtarmak için oradan kaçmak zorunda kaldım. Türkiye'ye sığındım ve sığınmacıyım. İstanbul'a geldikten sonra Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) bana yardımcı oldu. Siyasi mülteci dosyam göçmen ofisine getirildi. Siyasi mülteciliği henüz kazanmadım ama yakında bu belgeyi alacağım. Ne yazık ki Türkiye'de devlet kurumları bize maddi olarak yardım sağlamıyor. Eğer ben burada hayatımı sürdürebiliyorsam bu, güzel ve değerli insanların sayesinde oluyor. Gıda ve kıyafet konusunda buradaki insanların desteğiyle ayakta duruyorum."
"Dersimliler hümanisttir, kendimi burada güvende hissediyorum"
Andre Lumande kendisi gibi sığınmacı olan İranlı arkadaşıyla aynı evi paylaşıyor. İstanbul ile Dersim karşılaştırmasını yapan Andre Lumande, "İstanbul ve Dersim'i karşılaştırdığım zaman İstanbul çok büyük ve orada sadece para ilişkileriyle yaşıyorlar. Ama Dersim'de insanlar hümanist, cömert ve yardımsever. Burada kendimi güvende hissediyorum. Arkadaşlarım olmaya başladı. Türk dilini öğrenip entegre olduktan sonra Kürtçeyi de öğrenmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Kenti tanımadığı ve dil bilmediğinden ötürü Andre Lumande'ye tercümanlık ve Türkçe öğretmeye başladığını ifade eden akademisyen Hülya Arslan ise şunları dile getirdi:
"Avrupa mülteci yasasına göre, uluslararası mülteci yasasına göre, aslında yabancılara öncelikle bir yer temin etmek, maddi imkanları sağlamak ve dil kurslarının sağlanması ve entegre olması için koşulların sağlanması gerekiyor. Andre Lumande, Dersime geldiği zaman sokakta yapayalnız ve var olan parasını otele vermiş ve otelde kalmak zorunda kalmış. Biz tanıştıktan sonra sığınmacı Andre'ye yardımcı olmaya başladık. Bütün Dersim halkı olarak Andre'nin yanındayız. Sokaklarda Andre, arkadaşlarımızla tanışmaya başladı. Türkçe öğretmeye başladık. Türkçe dersleriyle topluma daha çok entegre olmaya başlayacak. Kızılay ile görüşmelerimiz oldu. Göçmen ofisiyle benim tercümanlığım sayesinde bir görüşme yaptık. Önce Kızılay'ın iki ay boyunca maddi desteği olacağını sonra ise maddi bir destek olmayacağını, sadece gıda ve kıyafet yardımı yapacaklarını söylemeleri bizi üzdü."
Dersimliler de kentlerine gelen bir sığınmacıya herkesin sahip çıkılmasını ve yardım etmelerini istiyor.
Vatandaşlardan Şeref Coşkun, "Bu insan dışarıdan gelmiş, hepimiz yiyecek konusunda yardımcı olalım. Nasıl bizim insanlarımız başka ülkelere gidiyor ve zorluk çekiyor ve yalnız kalıyorsa bu insan da bizim gibi, hepimiz elimizden ne geliyorsa kendisine yardımcı olalım "şeklinde konuştu.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın