Özsoy’dan Çavuşoğlu’na 'Suriyeli muhaliflere' dair soru önergesi

12-11-2021
Etiketler Hişyar Özsoy Mevlüt Çavuşoğlu
A+ A-

Haber Merkezi – HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, Hollanda hükümetinin Suriye'de savaş suçu işleyen örgütlere yönelik desteğini araştırmak üzere oluşturulan komisyonun çalışmalarını askıya aldığını belirterek Çavuşoğlu’na “Türkiye’nin neden soruları önceden istediğini” sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Üyesi Hişyar Özsoy, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Suriyeli muhaliflerle ilgili soru önergesi verdi.

Özsoy, soru önergesinde Hollanda hükümetinin Suriye'de savaş suçu işleyen örgütlere yönelik desteğini araştırmak üzere oluşturulan komisyonun Türkiye'nin örgüt yöneticileri ile yapılacak görüşmelerin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi talebi üzerine çalışmalarına ara verdiğini belirtti.

Hollanda, komisyonun çalışmalarına ara verdi

Önergede, Türk yetkililerin, Suriyeli örgüt yöneticilerine sorulacak soruların önceden kendilerine verilmesini ve görüşmenin içeriğinin kendileriyle paylaşılmasını istediği ve Hollanda’nın bu durumun soruşturmanın bağımsızlığına gölge düşüreceği gerekçesiyle komisyon çalışmalarına ara verdiği aktarıldı.

Özsoy’un Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede şöyle denildi:

“Basında yer alan habere göre, Hollanda'dan yardım alan Suriyeli örgütler, şu anda Türkiye tarafından eğitilen Suriyeli rejim karşıtı gruplardan oluşan bir ittifakın içinde yer almaktadır. Bu örgütlerin yöneticileri ve üyeleri genellikle Türkiye'de yaşıyorlar ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'de fiilen kontrol altında tuttuğu bölgelerde faaliyet gösteriyorlar. Hollanda Temsilciler Meclisi Soruşturma Komisyonu, bu nedenle Türk makamlarından yardım talebinde bulundu. Ancak Ankara, yardım için bir dizi koşul öne sürdü.

Türk yetkililer, komisyonun kimlerle konuşacağını ve örgüt yöneticilerine hangi soruları soracağını önceden bilmek istediğini bildirdi. Ankara, görüşmelerin içeriğinin Türk makamları ile paylaşılmasını da istedi. Hollandalı komisyon üyeleri, bu taleplerin, soruşturmanın bağımsızlığına gölge düşüreceğini belirterek, Türkiye'nin kontrolündeki Suriyeli örgüt liderleri ile görüşmeleri iptal etme kararı aldı.

Bu bağlamda;

1-Hükümetinizin denetimi altındaki Suriye topraklarında bulunan ve TSK ile koordineli hareket eden silahlı gruplar tarafından cinayet, adam kaçırma, fidyecilik, yağma ve daha birçok savaş suçunun işlendiğine dair ciddi iddiaların araştırılması konusunda Hollanda Araştırma Komisyonu'na getirdiğiniz kısıtlamaların sebepleri nelerdir?

2-Hollanda hükümetinin söz konusu grupların yöneticilerine sorulacak soruları önceden istemenizin sebebi nedir?

3-Suriye’de TSK ve TSK’nın desteklediği silahlı grupların kontrolünde olan bölgelerde benzer suçların işlendiğine dair iddialar daha önce de başta BM olmak üzere birçok uluslararası kurum tarafından da dile getirilmişti. Şu ana kadar, hükümetinizin Suriye'de denetiminiz altındaki bölgelerdeki savaş suçları iddialarına yönelik herhangi bir soruşturması var mı? Varsa hangi aşamada ve kapsamı nedir?”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli