HDP’li vekilden Urfa T Tipi Cezaevi’ndeki Covid-19 vakalarına ilişkin soru önergesi

12-11-2020
Rûdaw
Etiketler Feleknas Uca HDP Urfa Cezaevi Hilvan Koronavirüsü Soru önergesi
A+ A-

Haber Merkezi - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Urfa T Tipi cezaevinde Covid-19 hastası tutsakların karantina koşullarına ilişkin Adalet Bakanlığının yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Feleknas Uca, Meclis’e verdiği soru önergesinde Urfa’nın Hilvan ilçesindeki T tipi cezaevinde bir koğuşta 16 mahkumun yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalandığını söyledi.

Covid-19 salgınının özellikle ceza infaz kurumlarında tehlikeli bir şekilde yayılımının sürmekte olduğunu belirten Uca, soru önergesinde, şu ifadeleri kullandı:

“Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Abdulhamit GÜL tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Dünyada ve Türkiye’de etkisini artırarak devam ettiren Kovid-19 salgınının özellikle ceza infaz kurumlarında tehlikeli bir şekilde yayılımı sürmektedir. Yetkililerce gerekli ve yeterli önlemlerin alındığı açıklansa da cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin aktardığı bilgiler aksi yöndedir. Şanlıurfa Hilvan T tipi cezaevinden aldığımız bilgilere göre, sadece bir koğuşta 16 mahpus Kovid-19’a yakalanmış ve hastalardan sekizi hastanede tedavi edilmekte diğer sekiz kişi ise cezaevinde karantinada bulunmaktadır. Ancak karantinada bulunan hastaların bulunduğu oda temizlenmemekte, dezenfekte edilmemektedir. Hastaların bu sağlıksız koşullarda, sağlıklarına kavuşmaları zorlaşmaktadır ve bu hayati önem teşkil etmektedir.

Bu bağlamda;

1-            Mahpusların karantinada bulunduğu alanın dezenfekte edilmemesinin sebebi nedir? Gerekli önlem ve tedbirlere uymayan cezaevi yönetimi ve personelleri hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılacak mıdır?

2-            Bugüne kadar ceza infaz kurumlarında alınan önlemler nelerdir? Bu önlemlerin uygulanıp uygulanmadığı yeterince denetlenmekte midir? Herhangi bir denetleme yapılıyorsa bu denetleme periyotları nelerdir ve kimler tarafından yapılmaktadır?

3-            Hilvan T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bugüne kadar Koronavirüs testi yapılan mahkûm sayısı kaçtır? Cezaevi genelinde kaç pozitif vaka bulunmaktadır?

4-            Koronavirüs salgını önlemleri kapsamında, ceza infaz kurumlarına tedarik edilmesi gereken hijyen malzemeleri tedarik edilmiş midir? Edildi ise, bu malzemeler nelerdir? Adetleri nedir?”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli