TÜRKİYE BASIN ÖZETİ – 12 Eylül Pazartesi

12-09-2016
Rûdaw
A+ A-

Sabah: 28 terör yuvasına bayram temizliği

 

Terör örgütü PKK’nın emrindeki 24 belediye ile FETÖ’ye hizmet eden 4 belediyeye kayyum atandı. Böylece terör örgütlerine lojistik destek veren belediyeler artık halka hizmet edecek

 

Devlete sızan terör örgütü PKK ve FETÖ militanlarının temizliği devam ederken, İçişleri Bakanlığı 28 terör destekçisi belediye başkanının yerine yeni atamalar yaptı. Atama yapılan 28 belediyeden 24'ü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından yönetiliyordu. DBP'li belediye başkanlarının görevden alınma gerekçesi, terör örgütü PKK'ya destek vermeleri. FETÖ'ye destek veren 3 AK Parti'li, bir de MHP'li belediyeye de yeni atamalar yapıldı. Böylece 2 il, 24 ilçe, 2 belde belediyesine atama yapılmış oldu.

 

Belediye başkanlarından 12'sinin halen tutuklu olduğu belirtilirken, İçişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı: "Belediyeler; vatandaşımızın kullandığı oyu, verdiği vergileri ve demokrasinin sunduğu iklimi istismar ederek ülkemizin birlik ve bütünlüğüne kasteden terör örgütlerinin etkisi altına giriyorsa, milli iradeyi gasp edenlere karşı tedbir almak devletin asli görevidir. Vatandaşlarımızın verdiği vergilerle oluşan kaynaklar ve verdiği oyla oluşan siyasi irade, terör örgütlerine devşirilemez. Seçimle iş başına gelip, milletin hür iradesini suç işlemek için kullanmanın meşruiyeti yoktur. Elbette hiçbir hukuk düzeni hakların açıkça kötüye kullanılmasını korumaz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünü işletmek devletin görevidir. Milletin beklediği de budur. Görevlendirme yapılan belediyelerde, kaynaklar terör örgütlerine değil o yörede yaşayan vatandaşlarımıza sunulacağı için, hizmetler en iyi şekilde yürütülecektir."

 

Star: Küresel haşhaşi oyunu

 

FETÖ, 15 Temmuz başarısız olunca on binlerce Müslüman’ın katledildiği yalanıyla İslam ülkelerinde kara propagandaya başladı. Türkiye, iftiralara karşı harekete geçti.

 

Kalkınan  ve Batı’ya küresel rakip olan Türkiye’ye karşı üst aklın devreye soktuğu FETÖ’nün, Batı’da ’15 Temmuz darbe girişimiyle Türkiye’de muhalifler temizleniyor’ derken, İslam ülkelerindeyse ‘Müslümanlar katlediliyor’ yalanlarıyla tüm dünyada Türkiye karşıtı kara propaganda  başlattığı belirlendi. Hac ibadeti için kutsal topraklara giden Türkler, değişik İslam ülkelerinden gelen hacı adaylarının “Erdoğan neden insanları öldürüyor” gibi sorularına muhatap olunca ‘Küresel bir Haşhaşi oyunu’ ortaya çıktı.

 

Hac’daki bu oyuna dikkat çeken şeylerden biri de Türk hacı adayları arasındaki televizyon yapımcısı Bekir Develi’nin 7 Eylül’de attığı tweet oldu. Develi “Bir Pakistanlı ciddi ciddi ‘Tayyip Erdoğan neden 100 bin kişiyi katletti’ diye sordu kendinden emin bir şekilde. Dün bir Senegalli kardeş, ‘Tayyip Erdoğan 50 bin kişi katletmiş 15 Temmuz olaylarında. Bu nasıl olur’ diye sordu. Bir Kırgız, işin aslını izah etmeye çalışan Kenan Alpay abiye ‘Sen yalancısın ve sanki MİT’çi ağzıyla konuşuyorsun’ dedi” diye konuştu.

 

Karar: Bayram ertesine IŞİD mesajı          

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz sabahından çok daha güçlü ve kararlı bir Türkiye olduğunu söyledi. PKK ve FETÖ ile mücadelenin sonuna kadar süreceğini belirten Erdoğan ”PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD-YPG’yi de aynı akıbet bekliyor. DAİŞ’i bitirmek, milletimize karşı boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’nin, 15 Temmuz sabahı olduğundan çok daha güçlü, kararlı ve dinamik olduğunu belirterek, “Milletimiz, kendi iradesini hiçe sayan, darbeyle, terörle, ülkesine boyun eğdirebileceğini, devletini ele geçirebileceğini sananlara açık bir mesaj vermiştir. Bu tür niyetlerle yola çıkanlar, artık bilmelidirler ki karşılarında 79 milyon Türkiye var.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kurban Bayramı mesajında terörle mücadele vurgusu vardı. İki ay önce 15 Temmuz gecesi, tarihte görülmemiş bir ihanetle karşı karşıya kalınıldığını hatırlatan Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Milletimiz, her kesimden, her görüşten, insanıyla, o gün tüm dünyaya mesajını verdi.”

 

Cumhuriyet: Bitmeyen 12 Eylül

 

12 Eylül, hukuktan eğitime, iş yaşamından sanata, insan haklarına ve özgürlüklere büyük darbe vurdu. Gözaltıların, işkencelerin, kaybedilen yurttaşların, idamların ürpertici anısı silinmezken, darbeyle gelen hukuksal uygulamalar da hâlâ sürüyor. Hem de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le katlanarak.

 

Bugün 12 Eylül darbesinin 36. yıldönümü. Türkiye, 36 yıldır darbe hukukuyla yönetiliyor. Tıpkı 36 yıl önce olduğu gibi bugün de sol muhalefeti yok etmek üzere uygulanan sıkıyönetim politikaları yeniden gündemde. Cunta rejiminin yaşattığı acılar ise 36 yıldır yürekleri dağlamaya devam ediyor. 12 Eylül 1980’de, faşist cunta ülke yönetimine el koydu. Tüm Türkiye’de sıkıyönetim ilan edildi.

 

650 bin kişi gözaltına alındı. Kayıtlı 90 güne kadar gözaltında tutuldular. Kayıtsız 150 günü geçen gözaltılar yaşandı. Gözaltına alınan insanların yüzde 95’i işkenceye tabi tutuldular. İşkencede 171 kişi öldürüldü. 12 Eylül döneminde bütün cezaevleri zulüm ve işkence evine dönüşmüştü. Ancak en yoğun işkence Diyarbakır Cezaevi’nde yaşandı. Oradan 34 tutuklunun cansız bedeni çıktı. İç Güvenlik Komutanı Esat Oktay Yıldıran, tutuklu ve hükümlüleri, kaba dayak, falaka, dışkı yedirme, copla tecavüz, lağım suyunun içine bırakma gibi vahşet tezgâhlarından geçirdi. Yıldıran, 1988’de, İstanbul Kısıklı’da bir halk otobüsünün içinde ailesinin gözü önünde başından vurularak öldürüldü.

 

Akşam: Millete kumpas Altan’a kıyak

 

Paralelci Yılmazer ve Atayün'ün yürüttüğü Kudüs Ordusu Terör Örgütü dosyasında fiziki takibe Mehmet Altan takıldı. Ancak Altan’ın isminin FETÖ'cü müdürler tarafından şüpheliler arasına eklenmediği ortaya çıktı!

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gözaltına alınan gazeteciler Ahmet Altan ve Mehmet Altan hakkındaki soruşturma derinleştiriliyor. Soruşturma kapsamında paralel polisler tarafından yürütülen sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü dosyasında AKABE Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Avni Yazıcıoğlu izlenirken fiziki takibe Mehmet Altan'ın takıldı. Ancak Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün tarafından Altan'ın adı şüpheliler arasına eklenmedi. Oysa vakfa gelen diğer isimlerin tamamı dosyada şüpheli olarak yer aldı. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli