Reuters: Erdoğan Bahçeli’yi ikna etmeye çalışacak

12-07-2023
Rûdaw
Etiketler Erdoğan Bahçeli İsveç NATO
A+ A-

Haber Merkezi - Üst düzey bir AK Partili yetkili, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması konusunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ikna etmek üzere kendisi ile görüşeceğini söyledi.

MHP lideri Devlet Bahçeli dün yaptığı açıklamada, İsveç'in “terörle arasına mesafe koyamadığını” belirtmiş ancak İsveç'in üyelik hedefiyle ilgili son kararı Erdoğan'ın vereceğini kaydetmişti.

Üst düzey AK Parti hükümet yetkilisi bugün Reuters'a verdiği demeçte, "MHP ile cumhurbaşkanı veya hükümetin üst düzey yetkilileri arasında temaslar kurulacak. Bahçeli'nin açıklamaları bugüne kadar atılan adımlarla tam olarak örtüşmemektedir. Perde arkası gelişmeler ve alınan kararın gerekçesi Bahçeli ve diğer MHP yöneticilerine iletilecektir” dedi.

AK Parti, İsveç’in NATO’ya üyelik onayı kararının Meclis’ten geçmesi için gerekli olan çoğunluğu sağlamak için MHP'ye güveniyor. Parlamentodaki diğer partiler ise NATO’ya üyelik onayı kararını destekleyip desteklemeyeceklerini henüz açıklamadılar.

Türkiye parlamentosu bu hafta yasama tatiline girecek ve Ekim ayına kadar tekrar toplanamayacak. Anlaşmanın derhal onaylanması için Erdoğan'ın parlamentonun kapanış tarihinin uzatılmasını talep etmesi gerekecek.

Türkiye ve İsveç tarafından Pazartesi günü yayınlanan bildiride, İsveç'in Kürt gruplara destek vermeyeceği ve Türkiye'nin AB üyelik sürecini yeniden canlandırma çabalarını aktif olarak destekleyeceği belirtiliyordu.

Reuters'a konuşan üst düzey yetkili, onayın biraz zaman alacağını söyleyerek, Ankara'nın Stockholm'den PKK ve darbe girişimi ile ilgili suçladığı grupla ilgili bazı adımlar beklediğini de sözlerine ekledi.

Söz konusu kişi, "İsveç'in atacağı adımları görmemiz gerekiyor. İsveç'in teröre karşı ve bizden yana olduğunu gösteren adımlar attığını görmek istiyoruz" dedi.

Aynı yetkili, Ankara'nın İsveç'in yanı sıra diğer Avrupa Birliği ve NATO ülkeleri tarafından uygulanan ambargolar ve silah ticareti kısıtlamaları da dahil olmak üzere bazı "zımni" ekonomik kısıtlamaların kaldırılmasını beklediğini söyledi.

Devlet Bahçeli dünkü konuşmasında, “Kandil Dağı neyse Stockholm aynısıdır” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli