Cumartesi Anneleri yargılanıyor: Reddi hakim talebi kabul edilmedi

12-07-2021
Rûdaw
Etiketler Cumartesi Anneleri Adliye Yargı
A+ A-

Haber Merkezi - Cumartesi Anneleri'nin üç yıl önce yaptığı 700. hafta eyleminde gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davaya bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam edildi.

Avukatlar duruşmada reddi hakim talebinde bulunurken davayı takip eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal önce salondan çıkarılmak istendi, aranın ardından ise duruşmaya alınmadı.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, saat 10.00'da başlaması gereken ancak saat 12.45'te başlayan duruşmayı İstanbul, Diyarbakır, Van ve Ankara baroları ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi takip etti.

“Beraat kararı verilmeli”

Duruşmada ilk sözü alan Cumartesi Anneleri’nin avukatı Öztürk Türkdoğan, davada, beraat kararı verilmesi gerektiğini belirterek, “700'nci haftaya gelindiğinde İçişleri Bakanı, 'açıklama yapamazsınız' dedi. 2 yıl süren OHAL boyunca da annelerimiz eylemlerine devam etti. Ne değişti 700'ncü haftada? Cumartesi Anneleri'nin çocuklarının akıbetini sorması en doğal haklarıdır. Derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini talep ediyoruz” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Nahit Eren ise "Dünyanın en barışçıl eylemlerinden biri. Türk yargısı için bu dava, bir utanç davası. Bu iddianameyi hukuk düzeni içerisinde kabul etmek mümkün değil” dedi.

Duruşmayı takip eden CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın "Hukuka aykırı şekilde yargılama yapamazsınız, kanuna uygun hareket etmek zorundasınız” sözleri nedeniyle hakimin istediği üzerine polis tarafından dışarı çıkarılmak istendi, ancak Tanal salondan çıkmadı.

Savunmalardan sonra duruşmaya ara verildi. Aranın ardından, CHP'li Tanal,  duruşma salonuna alınmadı. Tanal, mahkeme başkanı tutanağını basına göstermeye çalışırken bir görevli, Tanal’ın elinden tutanağı almaya çalıştı. Tutanak yırtıldı.

Reddi hakim istendi

Tanal’ın salona alınmamasına avukatlar tepki gösterdi. Cumartesi Anneleri davasında avukatlar hakimin dosyadan çekilmesini talep etti.

Hakim, “5 dakika içinde savunmaları almaya devam edeceğim” diyerek salondan çıktı, avukatlar ise  hakime “Suç işliyorsunuz, bunu yapma hakkınız yok” dedi. Hakim geri döndüğünde duruşmayı sonlandırdığını açıkladı. Mahkeme, bir sonraki duruşmanın hangi tarihe ertelendiği açıklamadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli