Türkiye Gazze konusunda farklı düşünse dahi Batı'ya demir atmış durumda

12-06-2024
Rûdaw
Etiketler ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake Batı Türkiye Gazze NATO
A+ A-

Haber Merkezi – ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Türkiye'nin Gazze konusunda Batı ile ayrışmış olmasına rağmen Batı'ya demir attığını söyledi.

Flake, Ankara'da Reuters'a özel bir demeç verdi. Büyükelçisi Flake verdiği demeçte, Türkiye'nin Batı'ya sağlam bir şekilde bağlı kalmayı sürdürdüğünü ve ülkeler İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda bölünmüş olmasına rağmen ABD ile ortaklığının hiçbir zaman bu kadar güçlü olmadığını kaydetti.

Sonbaharda görevinden ayrılacak olan Flake, Türkiye'nin NATO’nun genişlemesi kapsamında iki ülkenin üyeliğini onaylamasının ve ABD’den F-16 savaş uçaklarını satın alma konusunda anlaşmaya varmasının Ankara'nın Batı'ya yöneldiğinin işaretleri olduğunu, bunun ticaret ve yatırım alanlarında kalıcı bir ivme için zemin hazırladığını söyledi.

“Stratejik ortaklık hiç bu kadar güçlü olmamıştı”

61 yaşındaki Flake, Ankara'daki evinde verdiği röportajda, "Stratejik ortaklık hiç bu kadar güçlü olmamıştı ve iyi bir yerdeyiz" dedi.

Demokrat Başkan Joe Biden tarafından Ankara Büyükelçiliği için aday gösterilen eski bir Cumhuriyetçi senatör olan Flake'in görevi 2022'de başladı ancak Türkiye'ye geldikten altı hafta sonra Rusya Ukrayna'yı işgal etti.

Flake, Türkiye'nin Rusya ile güçlü ekonomik, ticari ve enerji bağlarına rağmen Ukrayna'daki savaşın NATO'ya ve Batı'ya olan bağlılığını ortaya koyduğunu söyledi.

Flake, Karadeniz'e giden Rus savaş gemilerinin durdurulmasına ve Kiev'e insansız hava araçları tedarik edilmesine atıfta bulunarak, Türkiye'nin "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği destekte mükemmel bir performans sergilediğini" söyledi.

Flake ABD Kongresi'nde Türkiye'ye yönelik iki partili duyarlılığın bu yıl olumluya döndüğünü ve bu durumun Kasım ayındaki ABD seçim sonuçlarından bağımsız olarak devam edeceğini belirtti.

"Batı'ya sıkı sıkıya bağlılar”

ABD Büyükelçisi, Erdoğan'ın Biden'la geçen ay Beyaz Saray'da yapmayı planladığı ziyaretin program sorunları nedeniyle iptal edildiğini, ancak bunun aynı zamanda Gazze'deki durumun "zorlu bir siyasi zemin" oluşturduğu bir dönemde gerçekleştiğini belirterek, “Açıkçası Gazze'de farklılıklar olacak, bu zor bir durum" dedi.

Ancak Flake, Ankara'nın Hamas'ın siyasi liderleriyle olan yakın bağlarının çatışma sırasında ve ateşkes görüşmelerinde değerli bir kanal sağladığını ve Washington'un bazen Ankara'dan onlara mesajlar iletmesini istediğini de sözlerine ekledi.

Flake, NATO liderlerinin gelecek ay Washington'da yapacağı toplantının, "her iki tarafta da bazı istekler olduğu" göz önüne alındığında, Biden-Erdoğan görüşmesi için bir fırsat sunduğunu söyledi.

Flake, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının hemen ardından F-16 jetleri ve modernizasyon kitlerinin Türkiye'ye satışının, taraflar arasında artan güveni gösterdiğini ve imalat ile diğer doğrudan yatırımlarda işbirliğinin "kilidinin açılmasına" yardımcı olduğunu söyledi.

Türkiye BRICS’e mi katılacak?

Flake'in yorumları, Ankara'nın geçtiğimiz hafta Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve diğerlerinden oluşan BRICS ülkeler grubuna katılmayı düşünebileceğini bildirmesinin ardından geldi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bu hafta Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi ve BRICS toplantısına katıldı. Fidan'ın daha sonra devlet medyasında Türkiye-Rusya ilişkilerinin "gerçekten olağanüstü iyi gittiğini" söylediği aktarıldı.

Putin Salı günü Erdoğan'ın Temmuz ayında Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine katılacağını ve onunla orada buluşmayı umduğunu söyledi.

Flake, Türkiye'nin BRICS'e katılmayacağını umduğunu ancak böyle bir hareketin Batı ile olan uyumunu değiştirmeyeceğini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli