Türkiye’den İngiltere’ye ‘askeri üs’ tepkisi: Kabul edilemez

Haber Merkezi - Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kıbrıs’taki egemen İngiliz üslerine ilişkin düzenlemenin “kabul edilemez bir durum” olduğunu söyledi.

Hami Aksoy, Kıbrıs’taki egemen İngiliz üslerine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesi hakkında soruya, “Üsler bölgesinde statünün değişmesi anlamına gelecek bu düzenlemenin içeriği hakkında garantör konumundaki Türkiye ve 1960 Antlaşmalarında imzası bulunan Kıbrıs Türk tarafıyla zamanlıca danışılmaması kabul edilemez bir durumdur” yanıtını verdi

Aksoy, Kıbrıs Türklerinin de vazgeçilmez hak ve çıkarlarının bulunduğunu belirtti.

“Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Birleşik Krallık arasında 2014 yılında imzalanan, Ada’daki Egemen İngiliz Üslerindeki taşınmazların mal sahiplerince kullanılmasına ilişkin düzenleme yürürlüğe girmiştir” diyen sözcü Aksoy, sölerine şunları ekledi:

“Bu anlaşmanın imzalandığı dönemde de belirttiğimiz gibi, Üsler bölgesinde statünün değişmesi anlamına gelecek bu düzenlemenin içeriği hakkında garantör konumundaki Türkiye ve 1960 Antlaşmalarında imzası bulunan Kıbrıs Türk tarafıyla zamanlıca danışılmaması kabul edilemez bir durumdur. Bu çerçevede, KKTC makamlarının bu konudaki açıklamalarını destekliyoruz. Bu bölgede sadece Kıbrıs Rumlarının değil, Kıbrıs Türklerinin de taşınmazları, vazgeçilmez hak ve çıkarları bulunmaktadır.”

Aksoy ayrıca, garantör konumundaki Birleşik Krallık’ın, bu düzenlemenin uygulamaya geçmesiyle Kıbrıs Türklerini bir kez daha görmezden geldiğini, Ada’daki taraflar arasındaki dengeye, siyasi eşitlik ilkesine ve dolayısıyla Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik çabalara zarar verdiğini ifade etti.

İngiltere, iki askeri üssü aracılığıyla Ada topraklarının yüzde 3'üne yakın bölümünde egemenlik haklarına sahip. Kıbrıs'ın yüzde 2.76'lık bölümünü oluşturan Ağrotur (Akrotiri) ve Dikelya'daki üsler, “egemen İngiliz üsleri” statüsüne sahip ve İngiliz hukukunun geçerli olduğu İngiliz toprağı sayılıyor. İki üs yaklaşık 254 kilometrekarelik alana yayılıyor.